„Decizia va fi luată”: Oficiul Președintelui a făcut o declarație răsunătoare despre întoarcerea bărbaților din Europa

3 5 F 1

Myhailo Podoliak, consilierul șefului Oficiului Președintelui, a declarat că ar trebui luată o „decizie unică paneuropeană” privind întoarcerea în Ucraina a recruților din străinătate. „Avem neapărat nevoie de o decizie paneuropeană. O astfel de discuție are loc acum în Europa, pentru că într-adevăr pare un pic ciudat – țara sângerează, este în război și există o componentă ciudată din punct de vedere al reputației atunci când o mulțime de tineri care au reușit să plece în primele luni de război, nu numai că nu-și susțin țara, care este în război de doi ani… Astfel de discuții sunt bune”, a declarat el într-un interviu acordat Delfi.

Podoliak a subliniat că Europa „va ajunge la o decizie corectă prin discuții lungi”. În opinia sa, faptul că bărbații de vârstă de recrutare care „duc un stil de viață inactiv și demonstrează acest lucru”  înrăutățește imaginea Ucrainei.

„Cred că această decizie va fi luată. Și îi face pe tineri să se gândească unde se află, ce sunt și cum se vor simți mâine. Nu se întâmplă în viață ca cineva să plătească prețul maxim și cineva să se bucure de acest interval, iar apoi să se întoarcă și să spună: „Și noi am sprijinit Ucraina în momentul celui mai dificil test istoric””, a conchis Podoliak.

Recent, serviciile consulare au fost suspendate pentru unii cetățeni ucraineni din străinătate. În plus, guvernul ucrainean a decis că bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, care sunt supuși serviciului militar, pot obține un pașaport ucrainean și un pașaport ex în străinătate numai în Ucraina.

În acest context, s-au intensificat discuțiile privind șederea ucrainenilor de vârstă militară în Europa. Anneli Viks, consilier în cadrul Departamentului pentru politici de cetățenie și migrație al Ministerului estonian de Interne, a declarat că nu au niciun plan de repatriere forțată a cetățenilor ucraineni care locuiesc legal în țară și care au fugit din cauza războiului. În același timp, autoritățile lituaniene au susținut anterior ideea de a întoarce în Ucraina bărbații de vârstă militară.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий