Semnificația zilelor din Săptămâna Patimilor – Vinerea Mare

3 5 Ф 1

Vinerea Mare este ultima zi de vineri dinaintea Paștelui și ultima zi din Postul Mare. Această zi mai este numită și Vinerea Paștelui, Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră sau Vinerea Seacă. De asemenea, este ziua în care credincioșii țin o mulțime de tradiții creștine și rostesc rugăciuni. Vinerea Mare este cea mai neagră zi din istoria creștinismului.  Se ține post negru. De asemenea, este una dintre cele trei zile de sărbătoare religioasă creștină numite „Triduum Sacrum” din care fac parte Joia Mare, Vinerea Mare și Sâmbăta Mare.

După credința creștină, în aceasta zi a fost răstignit și a murit pe cruce Iisus Hristos, pentru răscumpărarea neamului omenesc de sub jugul păcatului strămoșesc. Tot în această zi se face pomenire la Patimile lui Hristos și nu se consumă urzici sau oțet, deoarece Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele sale udate cu oțet. Totodată, în Vinerea Mare nu se săvârșește niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii, iar ceremonia principală din această zi este scoaterea Sfântului Epitaf din altar si așezarea lui pe o masă în mijlocul bisericii.

Din cele mai vechi timpuri, se știe ca prin scoaterea Sfântului Epitaf retrăim coborârea de pe cruce a lui Hristos si pregătirea Trupului Său pentru înmormântare. În Vinerea Mare, seara, se cântă Prohodul și se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf, care simbolizează trupul Mântuitorului.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий