În curtea Şcolii din Dimca a fost instalată o stelă în memoria eminentului cărturar, poet şi pedagog, Gheorghe MIHAILIUC
La 13 martie curent ilustrul pedagog-patriot, poet, autor a cinci volume de poezie și publicistică românească, Gheorghe Mihailiuc din Dimca, raionul Hliboca, ar fi împlinit 90 de ani de la naștere. Oamenii cu adevărat talentați sunt ca fulgerul: trăiesc parcă o clipă, dar rămân în memoria noastră pentru totdeauna.
Zi de sâmbătă, în calendarul creștin e ziua Sfintei Mucenițe Eudochia, în cel popular această zi se numește Ziua Babei Odochia, care exact își scutura ceva din cele 12 cojoace, iar la Dimca (Trestiana) e zi de cinstire a ilustrului consătean, Gheorghe Mihailiuc. Cu acest prilej Societatea pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți, Complexul de Instruire și Educație Dimca, familia Elena și Ion Zaharia au organizat în această zi un deosebit eveniment cultural. În cadrul lui în curtea școlii a fost dezvelită o stelă comemorativă în memoria pedagogului și poetului Gheorghe Mihailiuc.
În cuvântul său de deschidere, care a precedat sfințirea plăcii comemorative, Nicolae Șapcă, vicepreședintele Societății pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu”, a spus: „Astăzi lângă această stelă comemorativă ne-a adunat însuși Gheorghe Mihailiuc – adevăratul fiu al satului Dimca, dar și al întregului plai bucovinean, care cu toată ființa și sufletul său a iubit limba română, fapt pentru care în perioada comunistă era persecutat. El a predat limba română și, după prăbușirea regimului totalitar, s-a bucurat cu toată făptura că, în sfârșit, putea numi limba sa maternă limbă română, dar nu moldovenească după invenția staliniștilor”.
După sfințirea stelei comemorative de către protoiereul Vasile Cazacu, parohul Bisericii Sfinţii Apostoli Petru și Pavel din localitate, în incinta Complexului de instruire și educație s-a desfășurat o seară literară. Sufletul ei au fost profesoarele școlare, Margareta Golovata și Darina Posteucă. După cuvântul de salut, rostit de directorul instituției locale de învățământ, domnul Vasile Gumelnic, care a venit cu promisiunea de a finisa lucrările de amenajare a monumentului când vor permite aceasta condițiile meteorologice, elevii din clasele superioare cu ajutorul mijloacelor moderne multimedia au prezentat biografia și activitatea pedagogică, desfăşurată de cunoscutul dascăl prigonit.
Despre activitatea literară a poetului și publicistului Gheorghe Mihailiuc le-a povestit celor prezenți bunul său prieten, Nicolae Șapcă, redactorul și editorul celor cinci volume ale poetului, care a moderat în continuare serata literară. Domnia sa a menționat că în timpul vieții au văzut lumina tiparului patru cărți ale lui Gheorghe Mihailiuc: „Dincolo de cuvintele rostite”, „Refluxuri”, „Pe cer e altă stea” și „Prin talia clepsidrei”. A cincea – „Scrieri alese”, care a apărut postum, a inclus între coperte nu numai lucrări din volumele precedente, dar și un ciclu de versuri care nu au fost tipărite în timpul vieții. Aceasta a văzut lumina tiparului în anul 2010 când autorul avea să împlinească 85 de ani. S-a stins din viață în primăvara lui 2009, având pregătită pentru tipar o bună jumătate din cea de-a cincea carte.
Cu un mesaj de salut către cei prezenți s-a adresat domnul Lucian Ionuț Indreiu, diplomat la Consulatul General al României la Cernăuți, care a declarat că în această zi l-a descoperit pentru sine pe Gheorghe Mihailiuc, mulțumindu-le și felicitându-i pe dimceni pentru că nu-și uită valorile.
Președintele Societății pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu”, dl Vasile Bâcu, și poetul-academician, Vasile Tărâțeanu, i-a îndemnat pe cei adunați în sală, iar prin intermediul mediilor, pe toți românii să-și iubească limba așa cum a iubit-o întreaga sa viață Gheorghe Mihailiuc.
În acea zi, peste decenii a revenit pentru câteva ore în această școală fostul ei profesor Octavian Voronca din Mahala.
Despre punctualitatea, insistența, curățenia limbii, a sufletului și a exteriorului, inteligența și măiestria pedagogică a lui Gheorghe Mihailiuc și-au amintit cu dragoste dar și cu deosebite emoții în suflet directorul Liceului „Mihai Eminescu” din Carapciu, Eugen Tovarnițchi, profesoara de la Gimnaziul din Crasna, Maria Popescu, Aurica Bojescu, deputat în Consiliul Regional Cernăuţi.
Versuri proprii i-a consacrat fostului coleg de breaslă poeta populară, Eugenia Ciocoboc. Primarul satului Dimca, Mihail Sârbu, le-a mulțumit organizatorilor pentru adevărata sărbătoare organizată în satul pe care îl gospodărește.
În final, elevii au declamat poezia lui Gheorghe Mihailiuc „Florăreasa”, dedicată fiicei sale Elena, iar dumneaei, a desprins din noianul amintirilor clipe de neuitat din viaţa bunului său părinte.
Larisa DUȘCEAC
Foto de Nicolae HAUCA