Din topul ştirilor (2)

crăciun

 

După cum transmite Serviciul de presă al Direcţiei Serviciului de Stat pentru Migraţie în regiunea Cernăuţi, în decursul lunii decembrie  au fost eliberate 3,5 mii de paşapoarte externe şi 3,1 mii paşapoarte interne în formă de card. În total, anul trecut la subdiviziunile Serviciului de Migraţie din regiune au fost depuse 43,6 mii de cereri privind eliberarea paşapoartelor de cetăţean al Ucrainei pentru călătoriile peste hotare şi 27,5 mii de cereri privind întocmirea paşapoartelor  interne în formă de card.  Paşapoartele interne şi externe au fost eliberate şi la departamentele respective din raioanele Storojineţ, Hliboca şi Noua Suliţă.

***

Familia legendarei interprete Sofia Rotaru a întâmpinat sărbătorile de Crăciun şi Anul Nou împreună. Deci, au fost adevărate sărbători de familie. Înainte de Revelion a sosit la Kiev din New York nepoata Sofiei Rotaru – Sonia Evdokimenko. Tot din America a sosit şi nepotul artistei, Anatolii.  Nora Sofiei Rotaru, Svetlana, a plasat pe contul său din Instagram fotografii despre felul cum familia Rotaru îşi petrece timpul liber în capitala ucraineană.

***

Muzeul etnografic regional din Cernăuţi,  pe contul său de Facebook,  propagă tablourile pictorului canadian Vasyl Kurylyk, bucovinean de origine (1927-1977), cu tematica iernii şi sărbătorilor de iarnă. Pictorul Vasyl Kurylyk  are o serie de tablouri, întitulată „Crăciunul ucrainean”. El a ilustrat şi câteva cărţi, editate la Toronto.

***

Colinda huţulă din raionul Verhovina, regiunea Ivano-Frankivsk, poate deveni patrimoniu nematerial UNESCO. Despre aceasta a declarat părintele Ivan Rybaruk, protoiereul Bisericii Naşterea Maicii Domnului din localitatea Kryvoryvne. Potrivit tradiţiei locului, colindătorii formează un cerc în jurul Bisericii şi cântă. Colinda lor este însoţită de sunetele buciumului şi viorii.

„Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий