Din topul ştirilor

13 11 2020 LC TOP 3

Consiliul orăşenesc Cernăuţi le propune locuitorilor oraşului să participe la discutarea publică a următoarei chestiuni: scuarului de pe Piaţa Filarmonicii să i se acorde numele compozitorului ungar, Franz Liszt, iar scuarului de la intersecţia străzilor Stepan Bandera şi Universităţii – numele poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu, unde a şi fost ridicat monumentul Luceafărului (sculptor Dumitru Gorşcovschi), la 15 iunie 2000.  De materialul informativ referitor la aceşti doi genii ai culturii europene se poate lua cunoştinţă în Secţia de protecţie a patrimoniului cultural a Consiliului orăşenesc, precum şi în reţeaua Internet. Adresarea Consiliului Naţional al Românilor din Ucraina privind acordarea numelui lui Mihai Eminescu scuarului respectiv a fost propusă spre examinare Comisiei toponimice a Consiliului orăşenesc. Propunerea a fost susţinută cu majoritatea voturilor, scrie BukNews.

***

În decursul ultimilor doi ani, regiunea Cernăuţi a primit subvenţii în sumă de 30 milioane grivne din Bugetul de stat pentru asigurarea cu spaţiu locativ a copiilor orfani şi a celor lipsiţi de tutela părintească, informează Departamentul pentru protecţia socială a populaţiei din cadrul ARS Cernăuţi. În anii 2019 şi 2020,  69 de persoane au primit compensări pentru obţinerea spaţiului locativ. În afară de aceasta, Comunitatea Teritoriul Unită Cuciurul Mare a cumpărat o încăpere pentru o casă de copii de tip familial.

***

La 12 noiembrie, Teatrul popular „Mioriţa” din Horbova, raionul Herţa, unicul teatru românesc din Ucraina, şi-a sărbătorit jubileul de 60 de ani. Cu această ocazie a avut loc o seară de creaţie a trupei teatrale horbovene, cu scene din spectacolele prezentate de ea în decursul anilor în faţa celor mai fideli spectatori – locuitorii satului. Marcarea jubileului, conform tradiţiei, urma să aibă loc în duminica următoare după Paşti, însă a intervenit carantina. Actorii amatori s-au ales cu menţiuni din partea Consiliului sătesc Ostriţa.

***

Cu câteva zile în urmă Parlamentul European a criticat Ucraina pentru lipsa progresului în lupta împotriva oligarhilor. Însă, o parte a societăţii ucrainene, dimpotrivă, luptă pentru imaginea pozitivă a oligarhilor. Astfel, la baştina oligarhului Igor Kolomoiski, în oraşul Dnipro, s-a desfăşurat concursul de desene ale copiilor „Oligarhul meu iubit”, la care au participat elevi în vârstă de 14-16 ani. După cum remarcă publicaţia „Dzerkalo tyjnea”  („Oglinda săptămânii”), copiilor nu li s-a explicat că una din principalele cauze ale tuturor crizelor economice şi politice în Ucraina sunt oligarhii.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

 

Добавить комментарий