Din topul ştirilor

25 11 2920 LC TOP  2

S-a împlinit un an de când a fost numit în funcţia de şef al Administraţiei Regionale de Stat Cernăuţi Serghii Osaciuk. În legătură cu aceasta, pe Canalul de televiziune public „Bucovina”  a avut loc o conferinţă de presă. Unii experţi, în deosebi vicepreşedintele Organizaţiei regionale a Comitetului alegătorilor din Ucraina, Igor Babiuk, l-a învinuit pe Serghii Osaciuk de faptul că reforma decentralizării a fost orientată în interesele unui cerc îngust de persoane din conducerea regiunii. „Dacă în mediul experţilor au existat proiecte minunate, de ce ele nu au fost realizate până în noiembrie 2019, încheind reforma decentralizării pe întregul teritoriu al regiunii Cernăuţi. Deci, conflictul a fost provocat de voi, iar eu l-am moştenit ca şef al ARS Cernăuţi. Când am fost numit în post, oamenii din toată regiunea veneau la mine, rugând să le ascult păsul. Îmi spuneau că aşa-numiţii experţi nu au ţinut cont de părerile lor, că ani la rând lucrează în interesele unui cerc îngust de persoane. De aceea a trebuit să reînnoiesc dreptatea”, a reacţionat prompt şi emoționat Serghii Osaciuk.

***

La 26 noiembrie, în Ucraina a fost înregistrat un nou record al îmbolnăvirilor de coronavirus – în decursul zilei de ieri au fost infectate mai mult de 15 mii de persoane. Totodată, este mare şi numărul persoanelor cu coronavirus spitalizate şi este înaltă mortalitatea în urma acestei boli. Medicul anesteziolog din Israel, Boris Bril, a explicat care este cauza. Specialistul izraelian consideră că în Ucraina sunt mulţi pacienţi în stare gravă din cauza începerii greşite a tratamentului, scrie Obozrevatel. Asupra evoluării grave a bolii şi provocării cazurilor letale influenţează  folosirea incorectă a antibioticelor şi mijloacelor experimentale neeficiente împotriva COVID-19. Din cauza cantităţii mari de antibiotice, oamenii nimeresc în spital cu pneumonie rezistentă la antibiotice. Bolnavilor de COVID-19 li se dau şi acum preparate împotriva malariei, care duc la dereglarea ritmului inimii etc., remarcă Boris Bril. Medicul din Israel consideră că în Ucraina trebuie să existe un protocol clar de tratare în dependenţă de gradul de gravitate a bolii, iar pentru tratamentul greşit medicii trebuie traşi la răspundere penală.

***

Comunitatea Teritorial Unită Crasna a primit o ambulanţă modernă, echipată cu utilaje medicale pentru respiraţie, cardiograf şi defibrilator, a notat pe contul său de Facebook şeful ARS Storojineţ, Dmytro Balinov. După cum afirmă specialiştii, rezerva de oxigen din această autospecială ajunge pentru transportarea bolnavului la câteva sute de kilometri.

Peste o săptămână o astfel de ambulanţă va fi transmisă Punctului de acordare a ajutorului medical urgent din localitatea Banyliv-Pidghirnyi.

***

La Şcoala de cultură generală de gradele I-III din Mălineşti, raionul Noua Suliţă, a avut loc o acţiune de comemorare a jertfelor Foametei din anii 1932-33 din Ucraina. Ea a fost iniţiată de pedagogul-organizator Cristina Mudreac.

S-a accentuat că marea Foamete din anii 30 din Ucraina a fost organizată special. Bătrânii satului Mălineşti ţin bine minte Foametea din anii 1946-1947, care, de asemenea, a fost organizată de organele sovietice. Mălineşteanul Ştefan Sanduleac, mărturiile căruia au fost publicate în volumul „Cartea naţională a memoriei jertfelor Foametei din anii 1932-1933, 1946-1947 în Ucraina. Regiunea Cernăuţi”, afirma că în acest sat au murit de foame oameni care aveau chiar 10 hectare de pământ, fiindcă li s-a luat toată recolta până la ultimul bob.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

25 11 2020 LC TOP 1

Добавить комментарий