MELEAG NATAL, SUB GEANA TOAMNEI…

DSC_0363

Vancicăuţi – sat cu nume boieresc

Există două versiuni referitoare la apariţia Vancicăuţiului în istorie. Una indică anul 1385, iar alta – anul 1435. Cert e că această vatră de români de pe malul Prutului a apărut până la urcarea pe tronul Moldovei a lui Ştefan cel Mare. Oricare an de la prima atestare documentară a Vancicăuţiului ar lua istoricii, 2020 este anul jubiliar pentru el.

Se crede că actuala denumire a localităţii provine de la numele boierului care a cumpărat satul. Este vorba de boierul Vanciu, conacul căruia a fost ridicat chiar în centru, în locul unde în prezent se află Casa de cultură.

Vancicăuţenii sunt agricultori iscusiţi şi cu sufletul deschis spre farmecul cântecului. Cu o sută de ani în urmă, într-o mahala a Vancicăuţiului s-a născut vestitul compozitor din Ucraina, Stepan Sabadaş. Dacă melodiile lui Stepan Sabadaş au răsunat în mai multe ţări, unul dintre cei mai vestiţi agricultori de pe aceste meleaguri, vancicăuţeanul Ştefan Gligor, a vizitat mai multe state pentru a vedea cu ochii proprii minunile fermierilor străini şi pentru a aplica experienţa lor în gospodăria locală „Spicul de aur”. Este o denumire deloc pretenţioasă, fiindcă holda de la Vancicăuţi aduce un venit considerabil şi el, Ştefan Gligor, ca un fiu devotat al satului, a alocat bani pentru a fi îmbunătăţită infrastructura şi aspectul centrului satului. Dacă pe timpurile îndepărtate aici se evidenţia conacul boieresc, acum casele gospodarilor sunt ca nişte conace.  A trăi boiereşte înseamnă a munci gospodăreşte.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 DSC_0365DSC_0369DSC_0371DSC_0372

Добавить комментарий