Din topul ştirilor

23 01 2021 LC TOP 1

Adjuncţii şefului ARS Cernăuţi continuă să consulte conducerea comunităţilor teritorial unite din regiune privind funcţionarea după  încheierea reformei decentralizării. Potrivit informaţiei plasate pe site-ul ARS Cernăuţi, adjunctul şefului, Irina Isopenko, s-a deplasat în comunităţile Ceahor, Tărăşeni, Suceveni, Cameanca şi Carapciu, unde a discutat cu reprezentanţii acestora chestiunile privind crearea şcolilor de bază, mărirea numărului de locuri la instituţiile preşcolare şi funcţionarea şcolilor sportive pentru copii şi adolescenţi. A fost abordată problema creării în comunităţi a centrelor şi consiliilor pentru tineret. La Ceahor, de exemplu, va fi deschisă o şcoală sportivă pentru copii şi adolescenţi şi reamenajat stadionul din sat.

***

Un glonte tras de un lunetist rus în Donbas a curmat viaţa ostaşului ucrainean Oleksandr Otrepiev din brigada 36 de infanterie maritimă. El avea numai 28 de ani. A fost chemat la serviciul militar în 2013, apoi a trecut la serviciul pe contract. Oleksandr Otrepiev, originar din satul Priiut, regiunea Mykolaiv, a fost un brav ostaş şi patriot sincer al Ucrainei. Chipul lui luminos va rămâne pentru totdeauna în memoria camarazilor de arme, a tuturor celor care l-au cunoscut.

23 01 2021 LC TOP 2

***

La 15 ianuarie, cu prilejul împlinirii a 171 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina, în frunte cu preşedintele ei, Lilia Govornean, a organizat Festivalul-concurs cu participare internațională „Dor de Eminescu…”. Manifestarea, la care au participat 42 de elevi de la şcolile din comunităţile teritorial unite din regiunea Cernăuţi şi 6 elevi din România, s-a desfăşurat în regim de videoconferinţă. Cadourile pentru elevii din regiune au ajuns la Cernăuți.  Ele au fost donate de  prietenii ACDERU din diferite orașe ale României: Sibiu, Cluj, București, a notat pe site-ul său de Facebook doamna Lilia Govornean. Pentru profesorii și elevii din România au fost pregătite cadouri din partea ACDERU.

23 01 2021 LC TOP 3

***

Doi frați din Republica Moldova – de 34 și 36 de ani, cu cetățenie rusă – au fost împușcați la Moscova, în timpul nunţii unuia dintre ei. Autoritățile ruse au intentat un proces penal pe acest caz, scrie tv8.md. Potrivit presei ruse, în timpul evenimentului festiv într-un local din Moscova, a avut loc un conflict între invitați, iar la un moment dat unul dintre aceștia a deschis focul. Mirele de 36 de ani a fost lovit de un glonte. Totodată, suspectul l-a împușcat și pe fratele mirelui, în vârstă de 34 de ani.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий