Dmytro Kuleba: „Misiunea AIEA, în baza rezultatelor vizitei sale la CNE Zaporijjia, ar trebui să precizeze clar încălcările din partea armatei ruse»

29 08 2022 F 2

Ministrul Afacerilor Externe, Dmytro Kuleba, a declarat că misiunea AIEA, în baza rezultatelor vizitei sale la CNE Zaporijjia, ar trebui să precizeze clar încălcările din partea armatei ruse.

El a declarat aceasta la conferința de presă la Stockholm cu prim-ministrul Suediei, Magdalena Anderson, și șefa Ministerului de Externe, Ann Linde, relatează „Evropeiska pravda”.

„Așteptăm de la misiune o declarație clară cu privire la cazurile de încălcare a tuturor protocoalelor de securitate nucleară. Știm că Rusia a pus nu numai Ucraina, ci și întreaga lume în pericolul unui incident nuclear. Comunitatea internațională ar trebui să fie unită într-o singură cerinţă – retragerea trupelor ruse din CNEZ”, a spus Kuleba.

Ministrul a accentuat că a vorbit duminică cu directorul general și a coordonat detaliile finale ale misiunii.

„Ucraina a cerut mai înainte AIEA să aibă acces la CNEZ. Ei au o vastă experiență în inspectarea centralelor nucleare din întreaga lume în cele mai dificile circumstanțe. Dar, fără exagerare, această misiune va fi cea mai dificilă din istoria AIEA, având în vedere ostilitățile active și mijloacele folosite de Rusia pentru a-și legitima prezența acolo”, a spus Kuleba.

Grupul SI a comunicat că ocupanții au crescut presiunea asupra personalului CNE din Zaporijjia înainte de sosirea misiunii AIEA.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий