Dorul de Eminescu deschide calea spre lumea frumosului și armoniei

22 1 F 6

Inițiat de regretatul poet Ilie Tudor Zegrea, Concursul declamatorilor din poezia eminesciană pentru elevii de la școlile românești din regiune, după perioada de pandemie și începutul războiului, iarăși a revenit în sala de festivități a Liceului nr.6 „Alexandru cel Bun” din Cernăuți. Ștafeta organizării acestui recital de poezie eminesciană, atât de popular în rândurile elevilor, a fost preluată de Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina (președinte Lilia Govornean) și figurează cu statutul de Concurs literar-artistic „Dor de Eminescu…”.  Ediția lui ordinară s-a desfășurat duminică, 21 ianuarie, pe adresa tradițională – Liceul nr.6 „Alexandru cel Bun” din centrul Cernăuțiului, în vecinătatea apropiată de locurile eminesciene din oraș. Această competiție artistică a elevilor, îndrăgostiți de creația Poetului nostru național, a fost susținută de Administrația Militară Regională, Consulatul General al României la Cernăuți și de Catedra de Filologie Română și Clasică a Universității Naționale „Iurii Fedkovyci”.

22 1 F 8

Elevii participanți la concurs au fost împărțiți în două grupe de vârstă: din prima grupă au făcut parte elevii din clasele a cincea – a opta, iar din grupa a doua – elevii din clasele superioare – a noua – a unsprezecea. Cei circa 40 de elevi au reprezentat instituțiile de învățământ din toate comunitățile teritoriale românești din regiune. Juriul, format din cadre didactice, a decis să acorde Marele Premiu elevei din clasa a șaptea de la Liceul din Buda Mare, CT Ostrița,  Cezarei Ceucă. Ea a recitat cu multă măiestrie  poezia „Codru și salon” de Mihai Eminescu. A pregătit-o pentru concurs profesoara de română Vera Gherman. În cealaltă categorie de vârstă Marele Premiu i-a revenit elevului din clasa a unsprezecea de la Liceul din Suceveni, Marius Iluțan. El a recitat celebra poezie eminesciană „Doina”, cucerind inimile celor din sală. Pentru acest succes Marius îi este recunoscător profesoarei de română, Elena Mihailovici.

22 1 F 9

Diplome și cadouri li s-au înmânat elevilor care au ocupat locurile întâi, doi și trei. De altfel, toți participanții au fost menționați. Despre succesul mare de care s-a bucurat concursul se poate aprecia și după numeroasele postări în rețelele de socializare. Membrul juriului, Radu Petrașescu, directorul Liceului nr. 1 din Ciudei, care a participat și la alte ediții ale Concursului literar-artistic, a ținut să evidențieze buna lui organizare:

22 1 F 11

–Am fost la mai multe ediții, însă actuala a fost organizată extraordinar de bine. M-am convins că Bucovina noastră are copii talentați. Am văzut în sală mulți părinți, bucurându-se sincer de succesul copiilor lor. Mi-a plăcut atmosfera de la Liceul nr.6 „Alexandru cel Bun” (director Ion Ignat) unde s-a desfășurat concursul. A fost o atmosferă cordială, cu multă energie  pozitivă. Consider că biruitori au fost toți elevii participanți. Concursul a demonstrat că dorul de Eminescu este netrecător.

22 1 F 7

Fotografii din rețelele de socializare.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com  

 

Добавить комментарий