Pierderea memoriei este adesea percepută drept o consecință a îmbătrânirii sau a afecțiunilor neurologice, dar depresia este o cauză din ce în ce mai probabilă. Cercetări recente aruncă lumină asupra impactului depresiei asupra memoriei, dezvăluind o interacțiune complexă între sănătatea mintală și funcția cognitivă.
Depresia poate provoca tristețe, oboseală și lipsa de interes pentru activitățile care aduc bucurie. Cu toate acestea, pierderea memoriei este o preocupare serioasă legată de problemele de sănătate mintală.
Ce impact are depresia asupra memoriei. Un studiu recent a arătat că depresia poate duce la afectarea memoriei, în special în contexte negative. Aceste deficiențe indică o formă mai severă de depresie. Școala Medicală Harvard a constatat, de asemenea, că aceste perturbări ale memoriei pot crește anxietatea, afectând și mai mult memoria. Studiul sugerează că aceste perturbări sunt rezultatul stresului cronic care declanșează depresia și afectează funcția creierului. Cu toate acestea, pe măsură ce depresia dispare, aceste întreruperi nu provoacă leziuni permanente ale creierului. Un alt studiu a constatat că simptomele depresive sunt legate de o memorie mai slabă din cauza contextului negativ, ceea ce înseamnă că amintirile negative sunt reținute mai ușor decât cele pozitive din cauza modificărilor cerebrale produse de depresie.
Cercetările au făcut legătura între depresie și problemele de memorie, dar cauza exactă a pierderii memoriei rămâne neclară. Profesorul de neurologie Andrew E. Budson de la Facultatea de Medicină a Universității din Boston, explică faptul că depresia modifică fizic creierul, ceea ce duce, ca o consecință, la pierderea memoriei. «Depresia provoacă atât modificări biochimice la nivelul creierului, cât și ruminații despre gânduri triste. Ambele modificări afectează atenția care, la rândul ei, perturbă capacitatea de a învăța informații noi și capacitatea de a recupera informații anterioare. Aceste reduceri ale atenției și memoriei sunt temporare; ele se vor rezolva atunci când depresia se va rezolva», explică Dr. Budson.
Problemele de memorie legate de depresie trebuie discutate cu un medic sau un specialist pentru a dezvolta un plan de tratament. Depresia poate fi tratată cu ajutorul unui medic sau prin tratamente non-farmacologice. Un studiu din 2023 a constatat că meditația axată pe bunătate și autocompătimire a îmbunătățit memoria la persoanele depresive. Este esențial să știi cu ce te confrunți. Dacă pierderea memoriei este cauzată de depresie, puteți trata simptomele depresiei. Nu toate pierderile de memorie sunt permanente și pot fi reversibile, mai ales dacă depresia le provoacă. Cu un tratament și un sprijin adecvat, persoanele care se confruntă cu pierderea memoriei legată de depresie pot găsi speranța de restaurare în călătoria lor spre o mai bună sănătate cognitivă. (DCMedical)
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com