Doza de sănătate. Dieta cu alimente pentru un aport suficient de fier în organism

00 Dieta pentru fier

Peștele și crustaceele

Sardinele au acizi grași Omega-3 și fier, deci sunt recomandate în dietă pentru menținerea sănătății organismului, pentru întărirea sistemului osos, combaterea anemiei, prevenirea atacului de cord, consolidarea imunității organismului. Sardinele au un număr mare de nutrienți diferiți, precum: vitamine (B4, B5, B6, B12, D, PP), acizi grași Omega-3 și Omega-6, minerale precum seleniu, sodiu, cobalt, crom și zinc.

Tonul este un pește ce are mulți nutrienți, vitamine B6 și B12, o gamă variată de minerale. Acest pește are fosfor, seleniu, magneziu, potasiu, fier. Tonul poate face parte din dieta pentru scăderea în greutate, menține sănătatea inimii, scade nivelul de trigliceride din sânge, încetinește dezvoltarea aterosclerozei și reduce aritmia. Tonul conține acizi grași Omega-3 și alte substanțe ce apar și în semințe și nuci, respectiv care sunt de tip grăsimi polinesaturate.

Crustaceele conțin fier și sunt indicate în dietă. Acestea au vitamine, potasiu și alte elemente nutritive excelente pentru organism. Substanțele utile din crustacee (ex. homari, crabi) îmbunătățesc vederea, sănătatea, normalizează funcționarea sistemului nervos.

Carnea conține fier

Ficatul de vită conține foarte mult fier și are și un gust delicios, dacă este prăjit în puțin ulei. Și ficatul de pui sau de curcan este bogat în fier și ajută în combaterea anemiei la persoanele de toate vârstele.

Carnea roșie  este o sursă importantă de fier şi poate fi gătită, de exemplu, la cuptor sau grătar. Lista include carne de vită, carne de porc, carne de miel, carne de oaie, carne de iepure, carne de vânat. Astfel de alimente conțin mult fier, fosfor, zinc, vitamina B12, creatinină, vitamina D.

Beneficiile pe care le are carnea roșie sunt mari și includ:

* Normalizează metabolismul;

* Reduce riscul de anemie feripivă;

* Crește hemoglobina și îmbunătățește abilitățile cognitive;

*  Ajută la normalizarea activității sistemului nervos.

Și carnea de miel are fier și alți nutrienți importanți pentru sănătate. Prin consumul de carne de miel se obțin și alte avantaje:

* Combate anemia;

* Oferă organismului acizi grași Omega-3 și Omega-6, colină, biotină;

* Se previn bolile cardiovasculare.

Ceaiuri din plante

Se spune că anumite plante medicinale folosite la ceaiuri pot ajuta la absorbția fierului în organism. Dintre acestea fac parte:

* Ceaiul de păpădie este eficient în caz de anemie, are fier, vitamina B12, caroten, acid folic.

* Ceaiul de rozmarin are fier și ajută în tratamentul anemiei.

* Ceaiul de mentă are efect revigorant și se consumă după masă.

* Ceaiul de fenicul are histidină și fier, stimulează producerea de hemoglobină și ajută în combaterea anemiei.

Un efect benefic privind absorbția fierului în organism îl are și un pahar de vin alb, deci acesta se poate introduce în dietă alături de alte alimente bogate în acest oligoelement.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий