Trucuri cosmetice cu oțet de mere
Oțetul de mere este un produs ecologic. Datorită conținutului său ridicat de nutrienți, acesta a fost folosit în medicina naturistă timp de secole. Merită să folosim anumite trucuri cosmetice cu oțet de mere. În general, acest produs este folosit în gastronomie, dar poate sta și la baza mai multor tipuri de tratamente alternative interne și externe.
Oțetul de mere are numeroase utilizări în gospodărie. Acest fapt se datorează compușilor săi care pot curăța organismul în mod natural. S-a stabilit deja că oțetul de mere poate proteja sănătatea, dar este şi un produs cosmetic natural. Avem la dispoziție diverse moduri de a-l include în rutina noastră de înfrumusețare.
Unul dintre principalele avantaje ale oțetului de mere este faptul că, spre deosebire de tratamentele din comerț, nu este costisitor. Totodată, acesta nu conține substanțe chimice agresive și poate fi aplicat atât pe piele, cât și pe păr.
Tratament pentru acnee. Acizii din componența oțetului de mere sunt ideali pentru a regla pH-ul pielii și a preveni producția excesivă de ulei. Aceste proprietăți, împreună cu antioxidanții oferiți de oțetul de mere, facilitează curățarea porilor și țin sub control acneea.
Mod de preparare. Se amestecă 2 linguri de oțet de mere cu 6 linguri de apă de trandafiri. Se aplică soluția obținută pe porțiunea de piele afectată de acnee. Se lasă să acționeze 15 minute, apoi se clăteşte cu apă rece și se aplică o cremă hidratantă. Se repetă acest tratament în fiecare seară, înainte de culcare.
Tratament pentru riduri. Combinând oțetul de mere cu suc natural de ceapă, se obţine un tratament împotriva petelor închise la culoare provocate de soare și de înaintarea în vârstă. Aceste două ingrediente conțin antioxidanți puternici. Îndată ce sunt absorbiți în piele, antioxidanții stimulează regenerarea celulară şi reduc ridurile şi petele închise la culoare.
Mod de preparare. Se stoarce sucul unei jumătăți de ceapă și se combină cu 3 linguri de oțet de mere. Se înmoaie un tampon de vată în soluția obținută și se aplică pe locurile cu riduri. Se lasă să acționeze 20 de minute, apoi se clătește. Se folosește acest tratament cel puțin de trei ori pe săptămână.
Atenţie! Nu se foloseşte acest truc, dacă pielea e sensibilă sau se observă o reacție alergică.
Tratament pentru păr mătăsos. Oțetul de mere este un balsam natural. Pe lângă faptul că face părul să strălucească, acesta combate mătreața, firele cârlionțate și alte probleme inestetice care afectează sănătatea podoabei capilare.
Se prepară remediul din ¼ cană de oțet de mere şi ¼ cană de apă. Se toarnă oțetul de mere într-o sticlă cu pulverizator şi se amestecă cu o cantitate egală de apă. Părul se separă în mai multe șuvițe şi se pulverizează soluția preparată de la rădăcini spre vârfuri. Se lasă să acționeze timp de o oră, apoi se clăteşte părul. Se folosește acest tratament în fiecare zi sau cel puțin de 3 ori pe săptămână.
Tratament pentru unghii. Dacă se aplică oțet de mere pe unghii înainte de a face manichiura, crește rezistența ojei. Pe lângă această proprietate interesantă, acest tip de oțet previne onicomicoza și petele galbene.
Mod de preparare. Se amestecă 3 linguri de oțet de mere cu 1 lingură ulei de măsline. Se înmoaie un tampon de vată sau o pensulă pentru ojă în soluția preparată și se aplică pe unghii. Se lasă să acționeze fără a le clăti. Se clăteşte după ce unghiile s-au uscat.
Atenţie! Dacă la folosirea acestor trucuri cu oţet de mere se observă orice reacție alergică, precum senzații de mâncărime sau înțepături, se îndepărtează acest produs cu multă apă și nu se mai foloseşte în viitor.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com