Doza de sănătate. Simptomele care arată lipsa de vitamina D în organism

000 Carenţa de vitamina D

Carența de vitamina D poate avea o serie de simptome, iar semnele pot varia în funcție de severitatea deficienței. Cele mai frecvente simptome ale carenței de vitamina D includ:

Oboseala și slăbiciunea musculară. Oboseala excesivă și slăbiciunea musculară pot fi semne timpurii ale lipsei de vitamina D.

Dureri osoase şi musculare.  Vitamina D are un rol crucial în absorbția calciului în organism, iar o deficiență poate duce la dureri osoase și musculare, precum dureri de spate sau crampe musculare.

Durere la nivelul oaselor și a articulațiilor.  Carența de vitamina D poate contribui la apariția durerilor articulare și a rigidității oaselor.

Stare de spirit afectată. Deficiența de vitamina D poate fi asociată cu stări de depresie sau anxietate. Cercetările au arătat o legătură între nivelurile scăzute de vitamina D și tulburări de dispoziție.

Probleme ale sistemului imunitar.  Vitamina D are un rol esențial în funcționarea sistemului imunitar, iar o deficiență poate face organismul mai vulnerabil la infecții.

Probleme dentare. Deficiența de vitamina D poate contribui la apariţia problemelor dentare, cum ar fi gingiile inflamate sau gingivita.

Risc crescut de osteoporoză.  Vitamina D ajută la absorbția calciului în oase și, prin urmare, o deficiență poate crește riscul de osteoporoză și fracturi osoase la vârste mai înaintate.

Pierdere în greutate inexplicabilă.  Unele persoane cu carență de vitamina D pot experimenta pierdere în greutate fără o explicație aparentă.

Probleme de somn. Unele studii au sugerat că deficitul de vitamina D poate afecta calitatea somnului.

Transpirație excesivă a capului.  La copiii mici, un simptom de carență de vitamina D poate fi transpirația excesivă a capului.

Probleme cardiace.  Există dovezi că deficiența de vitamina D poate avea un impact asupra sănătății cardiovasculare, crescând riscul de boli de inimă.

Doza de sănătate atenţionează: Este important de ştiut că aceste simptome pot fi cauzate și de alte afecțiuni, așa că este indicat să se consulte un medic pentru un diagnostic corect şi despre necesitatea suplimentării cu vitamina D,  dacă există factori de risc, cum ar fi expunerea insuficientă la soare sau o dietă cu aport scăzut de vitamina D. Suplimentele de vitamina D trebuie luate numai sub supraveghere medicală.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий