Dr. Gheorghe SCRÂNDIŢA: „Cancerul poate fi învins!” (VIDEO)

Screenshot_1

Incidenţa cazurilor de cancer este în continuă creştere şi acest fapt a devenit o ameninţare globală. Anual în Ucraina sunt înregistrate 160.000 de noi cazuri de îmbolnăvire cu cancer, iar 90.000 de oameni mor din cauza acestei boli. în anul 2016 în regiunea Cernăuţi au fost înregistrate 702 cazuri de cancer. Potrivit medicilor, cancerul de sân se află pe primul loc în lista bolilor oncologice, urmat de cancerul de colon şi cel de piele. Diagnosticarea precoce a cancerului salvează vieţi. Aceasta este opinia dlui Gheorghe Scrândiţa, medic-oncolog la Dispensarul Oncologic din Cernăuţi. Personalitate marcantă a vieţii medicale din Ucraina şi un nume de prestigiu al vieţii medicale internaţionale, dr. Gheorghe Scrândiţa consideră că cancerul nu este o sentinţă de moarte, iar diagnosticarea timpurie a acestei maladii poate salva viaţa.

Gh.S.: Cancerul este a doua cauză a mortalităţii umane. Bolile cardiovasculare rămân în prezent cea mai mare cauză a deceselor la nivel mondial. Există mai multe teorii cu privire la apariţia şi dezvoltarea cancerului. însă nimeni nu a putut da o definiţie clară. Sunt bătrâni de peste 90 de ani care au fumat toată viaţa şi nu au cancer la plămâni. în schimb, acum aproape toţi fumătorii de ţigări nimeresc la noi cu cancer de plămâni. O problemă deosebit de gravă o reprezintă cancerul de sân. Anual în regiune sunt diagnosticate în jur de 2.200 de astfel de cazuri. Cu părere de rău, la 30 % dintre pacientele care se adresează boala se află într-o stare avansată. Noi, medicii, uneori suntem neputincioşi atunci când boala se află în stadiul 3 sau 4.

„L.C.”: Cât de des se recomandă unei femei, să treacă o verificare medicală?

Gh.S. În primul rând e necesar ca fiecare femeie să-şi facă periodic o autoexaminare a sânilor. Dacă găseşte o zonă care dă de bănuit, trebuie să se adreseze de urgenţă la medic. Avem medici buni în fiecare centru raional. De asemenea, se pot adresa la Dispensarul Oncologic regional din Cernăuţi. Mamografia rămâne cea mai sigură examinare radiografică a sânului. Această maladie poate fi prevenită printr-un mod sănătos de viaţă. în primul rând, mă refer la o viaţă sexuală sănătoasă. Nu există o reţetă pe care să o recomand împotriva acestei boli. Există mai mulţi factori de risc. Cancerul nu apare într-un corp sănătos, sau într-un organ sănătos. De exemplu, chiar şi bronşita cronică poate să ducă treptat la apariţia cancerului. De asemenea şi gastrita sau unele boli de piele pot degenera în cancer. Menţionez şi faptul că cancerul de sân nu este o problemă specifică femeilor. Sunt foarte mulţi bărbaţi care suferă de această boală. Cu toate acestea, bărbaţii suferă cel mai des de cancer de prostată. Cu zece ani în urmă această boală era întâlnită foarte rar. La etapa actuală numă­rul cazurilor de cancer de prostată este foarte mare.

„L.C.”: Domnule dr. Gheorghe Scrândiţa, aţi făcut nenumărate stagii de perfecţionare în medicină. Participaţi la numeroase congrese internaţionale. Statisticile atestă că numărul cazurilor de cancer e mai mare anume în ţările sărace. Ce loc ocupă Ucraina în această listă?

Gh.S.: Cu câţiva ani în urmă am participat la un stagiu de perfecţionare la Praga. Am aflat un amănunt important: în Cehia aproape că nu există femei bolnave de cancer de col uterin de stadiul trei sau patru. în Europa femeile sunt mai conştiente şi se consultă mai des la medic. în ultima perioadă şi ucrainencele au devenit mai responsabile. Depistăm mai puţine cazuri de boală avansată. Este foarte important ca toţi cetăţenii să fie informaţi cu privire la pericolul îmbolnăvirilor cu cancer. Omenirea nu a găsit un leac pentru această maladie, însă tehnologiile moderne pot prelungi viaţa unui bolnav de cancer. Trebuie să punem accentul pe stilul de viaţă sănătos. Sedentarismul, fumatul, consumul excesiv de alcool, etc. pot favoriza apariţia cancerului.

Până în prezent au fost identificate 250 de tipuri de cancer. Anual, 8,2 milioane de oameni din întreaga lume mor din cauza cancerului, din care jumătate prematur, la vârste cuprinse între 30 şi 69 de ani. Cea mai veche descriere a cancerului a fost descoperită în Egipt şi datează din anul 3000 î.Hr. Documentul poartă numele de Papirusul Edwin Smith şi reprezintă o copie a unui fragment dintr-un manual ce tratează chirurgia, în el sunt descrise 8 cazuri de tumori sau ulcere ale sânilor care au fost tratate prin cauterizam cu ajutorul unei unelte speciale. Totuşi, autorul manualului, care nu i-a dat niciun nume bolii, specifică faptul că nu există niciun tratament împotriva acestei boli.

Добавить комментарий