Drumurile vieţii lui au dus mereu spre şcoală…

19 11 F 7

S-a încheiat crugul vieţii cunoscutului pedagog, profesor de biologie Vasile Amari din Cernăuţi. Biografia sa a fost scrisă în mai multe şcoli româneşti din ţinutul nostru bucovinean. Însă cea mai amplă activitate el a desfăşurat-o la Şcoala medie nr. 10 din suburbia Roşa (în prezent Gimnaziul nr.10), şi la Colegiul Pedagogic din Cernăuţi. Când la finele anilor 60 ai secolului trecut aici a fost construită noua clădire a şcolii, Vasile Amari, împreună cu colegii săi de breaslă, au lucrat în timpul liber pe şantier. Poate de aceea această şcoală a fost atât de scumpă şi apropiată sufletului său. Profesorul de biologie, Vasile Amari, îi învăţa pe elevi să lucreze în livada şi în sera şcolii, să îngrijească de flori. Iar cabinetul de biologie din şcoală, amenajat de Vasile Amari, mulţi ani la rând a fost considerat cel mai bun din regiune.

Pedagogul Vasile Amari a organizat pentru elevii săi foarte multe excursii în diferite regiuni ale Ucrainei, precum şi în fosta URSS.  Această practică a continuat-o şi la Colegiul Pedagogic, unde a lucrat până la pensionare.

Profesorul de biologie Vasile Amari era nedespărţit şi de aparatul de fotografiat. Înveşnicea pe peliculă cele mai importante evenimente din viaţa şcolii. După pensionare, el venea cel puţin de două ori pe an la Şcoala medie nr.10: la 1 septembrie şi la sărbătoarea „Ultimul clopoţel”. Şi neapărat fotografia. Imaginile imprimate de el se păstrau nu numai în memoria digitală, ci şi în sufletul pedagogului veteran.

Anul acesta, la 1 septembrie, Vasile Amari, de asemenea, a asistat la careul solemn, consacrat Zilei cunoştinţelor. S-a bucurat împreună cu părinţii din suburbie, care şi-au adus copiii la şcoala lui dragă. A găsit cuvinte de încurajare pentru actualii pedagogi şi a plecat acasă mulţumit şi cu un fior la inimă, înţeles numai de el, care şi-a consacrat întreaga viaţă muncii de instruire şi educare a noilor generaţii. A fost ultima lui vizită la şcoală. Drumurile lui au dus mereu spre şcoală. Când n-a putut să le parcurgă cu pasul, le-a parcurs cu gândul…

Administraţia şi colectivul pedagogic al Gimnaziului nr.10 de la Roşa au primit cu profundă durere vestea despre moartea fostului profesor de biologie, Vasile Amari, şi exprimă profunde condoleanţe familiei şi rudelor lui. De asemenea, această veste neagră i-a întristat şi pe foştii lui discipoli, iar numărul acestora e mare. Chipul luminos al pedagogului prin vocaţie Vasile Amari va rămâne mereu în amintirea lor. Drum lin spre ceruri!

19 11 F 5

19 11 F 6

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий