Dulcea melodie a Sofiei Rotaru…

7 08 2020 LC site S.ROTARU 1

Ea a apărut pe neașteptate pe mica scenă a Casei de cultură din Marșinți. Deși cunoscută și îndrăgită de toată lumea, această melodie veselă de primăvară în interpretarea fiicei lui Mihai Rotaru i-a fermecat pe toți. Cuvintele atât de simple – „Și în luncă, și pe vale,/ Auzi cântec de tractoare” – în vibrația vocii divine a adolescentei Sofia Rotaru vesteau despre sosirea unei primăveri neobișnuite – a cântecului Sofiei Rotaru.

Marile talente pornesc de la ceva obișnuit. La fel și calea Sofiei Rotaru spre marile scene ale lumii a pornit de pe acea mică scenă a căminului cultural din Marșinți. Cântecele ei lirice, deși răsună în mai multe limbi, au amprenta melancoliei și romanticii cântecului românesc. Nu în zadar șlagărele „Melancolie” și „Romantică”, pe versurile neuitatului Grigore Vieru, scrise special pentru Sofia Rotaru, au fost atât de îndrăgite în întreg spațiul unional.

Deși dispărut din punct de vedere statal, el continuă să rămână spațiu al cântecului Sofiei Rotaru, artista poporului din URSS fiind primită cu drag în toate fostele republici unionale. Eroul Ucrainei, Sofia Rotaru, trăiește ca o dramă a sa conflictul dintre Ucraina și Rusia. Ea, pacifistă din fire, la cei 73 de ani ai săi, împliniți astăzi, 7 august, continuă să creadă cu fermitate în triumful binelui, care înfrumusețează și înnobilează sufletul omenesc. Or, preludiul primăverii înnoitoare este refrenul fiecăruia din cele circa 500 de cântece ale sale.

Sofia Rotaru ține foarte mult la familia sa numeroasă. Cântecele luminoase că primăvara din lunca Prutului o aduc mereu cu gândul la satul natal Marșinți din lângă Noua Suliță. Casa părintească a rămas în seama fratelui mai mic, Anatolie, fermier. Iar nu demult doamna cântecului de primăvară, din onorarul ei, i-a cumpărat fratelui un nou tractor. Tot mai puțini sunt dintre acei care au admirat-o pe tânăra Sofia Rotaru cu cântecul ei despre primăvară, dar nu scade numărul adoratorilor cântecului ei melancolic și romantic.

Între aceste două fotografii ale Sofiei Rotaru este o distanță în timp de mai bine de jumătate de secol. Timp trăit frumos de către ilustra interpretă, care aduce în sufletul oamenilor veșnica primăvară – a iubirii și speranței.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

7 08 2020 LC site S. Rotaru 2

 

Добавить комментарий