Floarea-soarelui şi bateriile solare pe acelaşi câmp

DSC_0362

La 15 noiembrie, în Ucraina a fost marcată Ziua lucrătorilor din agricultură. Sărbătoarea profesională a celor care cresc pâinea cea de toate zilele are un sens deosebit, odată ce Ucraina pretinde să fie una dintre ţările cu o agricultură dezvoltată. Calea spre asemenea obiective este complicată, ca şi drumul de câmp.

Poate din cauză că munca agricultorului este într-un fel simplă şi nu trezeşte senzaţii, ea este lăsată pe planul doi în topul evenimentelor şi rareori, când apar probleme mai grave, este scoasă în evidenţă.

Agricultorii s-au obişnuit cu o astfel de tratare a activităţii lor cotidiene, protestând cu toate firile sufletului doar atunci, când statul nu le acordă atenţia cuvenită. Şi continuă să-şi îndeplinească misiunea.

Actualul sezon, care se încheie, i-a pus pe agricultori la grele încercări: ba a fost secetă, ba ploi abundente. În regiunea Cernăuţi, ca şi pe ţară, indicii de producţie sunt mai mici în comparaţie cu perioada respectivă a anului trecut. După cum arată statisticile, în nouă luni ale anului curent recolta de cereale a fost strânsă de pe 88 mii hectare, cu 17 la sută mai puţin decât în perioada analogică a anului trecut. S-au obţinut 363,4 mii tone de cereale, cu o pătrime mai puţin decât la data de 1 octombrie a anului 2019. În schimb, recolta de floarea-soarelui (34,7 mii tone) a fost de 1,5 ori mai mare. S-a recoltat mai multă rapiţă de toamnă, cartofi şi legume, cultivate în sol deschis.

Din cauza ploilor de la începutul toamnei fermierii au întârziat cu recoltarea soii, dar folosesc orice clipă de timp favorabil pentru a strânge recolta. La Tărăsăuţi, raionul Noua Suliţă, pământurile de după calea ferată, care se întind până sub dealul Coteleului, pe timpul colhozului erau folosite în mare parte pentru cultivarea legumelor. Era chiar şi o podgorie, o livadă. În perioada actuală, când sătenii şi-au primit cotele de pământ şi le-au dat în arendă fermierilor, aici se cultivă culturile cu randament mai mare. Poposind în ajun prin aceste locuri, i-am văzut pe agricultorii tărăsăuţeni treierând soia, arând lanurile eliberate de recoltă. Alături de brazdele negre se întind terenurile cu cerealiere de toamnă pentru noua recoltă, precum şi rândurile lungi cu baterii solare. E o ramură nouă şi avantajoasă pentru Tărăsăuţi, şi nu numai.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий