Din topul ştirilor

15 11 2020 LC TOP 2

În decursul anului 2020, la instituţiile de învăţământ din Ucraina au fost create circa 10 mii de locuri suplimentare pentru preşcolari. O treime dintre ele – la grădiniţele private. Anul acesta în Ucraina au fost deschise circa 100 de grădiniţe private, a comunicat ministrul ad-interim al Învăţământului, Serghii Şkarlet, accentuând că ministerul se va preocupa şi în continuare de crearea noilor locuri la grădiniţe, or instruirea preşcolară este o prioritate pentru departamentul respectiv. Dacă în medie pe Ucraina la 100 locuri la grădiniţă revin 115 copii, în regiunea Cernăuţi – 132 de copii. Prin urmare, Bucovina se numără printre regiunile, unde asigurarea preşcolarilor cu locuri la grădiniţă este o problemă acută.

***

În primele luni ale anului curent, prin canalele oficiale şi neoficiale, în Ucraina au fost transferate de peste hotare 8.481 milioane dolari, faţă de 575 milioane de dolari transferaţi din Ucraina peste hotare, informează Banca Naţională a Ucrainei. Transferul de valută în Ucraina de către cetăţenii ucraineni, care lucrează peste hotare, a crescut cu 16 la sută faţă de perioada respectivă a anului trecut. Cele mai multe transferuri se fac în Ucraina din SUA, Italia, Israel, Federaţia Rusă şi Germania.

***

S-a desfăşurat Concursul internaţional de fotografii „Secolele iubesc monumentele”. În cadrul părţii ucrainene a acestui concurs, fotografia a două mori de vânt de pe teritoriul Muzeului de arhitectură populară şi a  traiului din Cernăuţi a ocupat locul trei la secţiunea „Mori de vânt”. Autorul fotografiei este jurnalistul Taras Piţ, comunică ARS Cernăuţi. La această secţiune au fost prezentate 1.157 de fotografii a 237 de mori de vânt.

***

Recent de sub auspiciile  Editurii „RCR Editorial” din Bucureşti a apărut cartea profesorului cernăuţean, Volodymyr Antofiiciuk, „Icoane bucovinene” – o culegere de articole, recenzii, amintiri. Ediţia a fost redactată de Myhailo Myhailiuk, recenzenţi fiind Ivan Reboşapca şi Ivan Kideşciuk – nume cunoscute în mediul spiritual ucrainean din România. Autorul Volodymyr Antofiiciuk se bazează pe materiale de arhivă, fapte necunoscute sau puţin cunoscute pentru recrearea unor pagini aparte ale scrisului ucrainean din Bucovina integră: din cea de nord şi în cea de sud.

 „Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий