Formula instaurării păcii în Ucraina, propusă de Preşedintele Volodymyr Zelenski

22 09 2022 F 2

Ucraina cere pedeapsă pentru tentativa de a-i fura teritoriul și pentru mii de oameni uciși, a declarat miercuri Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, luând cuvântul la cea de-a 77-a sesiune a Adunării Generale a ONU. Potrivit corespondentului Ukrinform la New York, pedeapsa pentru agresiune este unul dintre cele cinci puncte ale formulei pentru pace din Ucraina, pe care Volodymyr Zelenski a făcut-o publică. „Ucraina vrea pace. Europa vrea pace. Lumea vrea pace. Și am văzut că există doar unul care vrea război”, a spus el, subliniind că „nu vom lăsa această entitate să ne conducă”. Ucraina, a spus el, a demonstrat acest lucru pe câmpul de luptă, exercitându-și dreptul la autoapărare în conformitate cu Carta ONU. „Îl împingem pe agresor dincolo de granița recunoscută internațional a statului ucrainean”, a spus el, menționând necesitatea despăgubirii pentru daunele și pagubele cauzate de război, întărirea sancțiunilor împotriva Rusiei.

Zelenski a subliniat că ar trebui creat un Tribunal special pentru a pedepsi Rusia pentru crima sa împotriva statului nostru. Acesta va fi un semnal pentru toți potențialii agresori că trebuie să prețuiască pacea sau să fie responsabili față de lume. „Am pregătit pași clari pentru a crea un astfel de tribunal. Ele vor fi prezentate în toate platformele”, a spus el. Ucraina va apela, de asemenea, la Adunarea Generală a ONU cu o cerere de sprijinire a mecanismului internațional de compensare. „Rusia trebuie să plătească pentru acest război cu bunurile sale”, a adăugat Președintele.

El a vorbit despre consecințele agresiunii ruse de la Izium, despre mormintele comune din teritoriile eliberate, despre crimele săvârşite faţă de cetățenii ucraineni și despre agresiunea din partea forțelor de ocupație. „Există o familie care a murit sub ruinele casei în urma loviturii aeriene rusești: tată, mamă, fetițe de șase și opt ani, bunic și bunică. Există un bărbat care a fost sugrumat, o femeie cu coaste rupte și răni pe corp…”, a spus Zelenski.

După cum s-a comunicat anterior, Ucraina a venit cu o inițiativă de a crea un Tribunal special, care îi va aduce în fața justiției pe membrii Consiliului de Securitate al Rusiei pentru comiterea crimei de agresiune împotriva statului nostru. Crearea unui astfel de tribunal a fost susținută de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Parlamentul European, Adunarea Parlamentară a NATO, Adunarea Parlamentară a OSCE.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий