22 septembrie: sărbători şi semne ale timpului

22 09 2022 F 1

La 22 septembrie, stil nou, creştinii ortodocşi români îl cinstesc pe  Sfântul Teodosie de la Brazi. Sfântul Teodosie de la Brazi s-a născut în a doua jumătate a secolului XVII-lea, în zona Vrancei. De mic copil a dus o viaţă plăcută lui Dumnezeu, şi în cele din urmă a intrat de tânăr în monahism.  În rugăciunea adresată Sfântului Teodosie sunt următoarele cuvinte: „Bucură-te, că și prin moarte s-a arătat întreaga ta smerenie, căci capul așezat cu gura în jos pe cărămidă, arată că mereu ai avut fruntea plecată spre pământ, rugându-te cu căldură ca și vameșul: „Dumnezeule, fii milostiv mie, păcătosului!”

La 22 septembrie, stil vechi, Biserica Ortodoxă îi prăznuieşte pe Sfinţii Ioachim şi Ana, părinţii Fecioarei Maria. Sfânta Ana a fost fiică de preot, în timp ce Sfântul Ioachim a făcut parte din neamul lui David. Din cauza faptului că cei doi nu puteau avea copii, i-au făcut pe ceilalţi să creadă că familia lor este blestemată. În societatea iudaică, familiile care nu aveau copii erau socotite ca nefiind binecuvântate de către Dumnezeu. După rugăciuni arzătoare, celor doi li s-a dăruit o fiică, care avea să fie Fecioara Maria. „Cei ce ați născut pe Maica Vieții noastre, de Dumnezeu Născătoarea și Pururea Fecioara Maria, păziți-ne cu rugăciunile voastre de toate primejdiile! Luați aminte la sărăcia noastră sufletească și trupească și îmbogățiți-ne pe noi în Dumnezeu”, se spune în rugăciunea către Sfinţii Ioachim şi Ana.

În această zi, din vremurile vechi, era onorat Soarele. Căci se apropie echinocţiul de toamnă. Dacă în această zi nu a început perioada numită „vara sfinţilor arhangheli”, încă o săptămână va fi timp rece. Se spune că dacă de pe vişini nu s-au scuturat frunzele, îngheţurile vor fi mai târziu.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий