Fructele lunii iunie: cireşele

image

Iunie este luna fructelor. Grădinile sunt pline de culoare şi arome înmiresmate. Luna iunie mai este cunoscută şi ca luna lui Cireşar, deoarece se coc cireşele.

Ce nutrienţi conțin cireșele? Cireşele conțin vitamina A, C și K, folați, magneziu, potasiu, fosfor, calciu și fibre. Au un conținut mediu de 15% glucide, ceea ce le transformă în cel mai energizant fruct roșu.
Când pot fi introduse cireșele în alimentația copilului? Cireșele pot fi introduse în alimentația copilului începând cu vârsta de 8 luni. Totuși, este bine ca acest lucru să se facă abia după o discuție cu medicul-pediatru și după o informare temeinică. Coaja cireșei este mai greu de digerat și de aceea la început este bine să pasați fructele.
Cum alegem cireșele? Cireșele sunt pe cât de frumoase pe atât de sensibile. De la cules și până la consum ele pot rezista, în stare bună, maximum 3 zile. Trebuie însă ținute la loc răcoros și consumate cât mai repede.
Culoarea mai închisă este un indiciu că cireașa este mai coaptă și mai dulce.
Orice intervenție asupra cireșei aduce schimbări la nivel celular, de aceea dacă vreți să le conservați alegeți o variantă în care ele rămân întregi.
Din păcate, cireșele sunt unul dintre alimentele cele mai afectate de pesticide. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că sunt alimentul preferat al unei specii de fluturi care își depun larvele în ele.

 Curiozităţi despre cireşe
Conform unor date, cireşul a fost descoperit de romani, în Asia, apoi a ajuns în toată lumea, cireşele devenind fructele preferate ale multor regi şi împăraţi.
Cireşele sunt printre puţinele fructe care se găsesc doar pentru o perioadă scurtă de timp, în fiecare an.
De aceea, în cultura japoneză, cireaşa este un simbol al vieţii trecătoare. “Cireaşa este printre fructe, ceea ce este samuraiul printre oameni”, spun japonezii. De altfel, floarea de cireş este pentru ei un important reper cultural.
Şi americanii din Washington au o sărbătoare dedicată florii de cireş, prin care îşi amintesc de un cadou primit de la primarul oraşului Tokio: 3000 de cireşi.

Добавить комментарий