Este cunosut faptul că după masă, nivelul glucozei din sânge creşte, iar atunci când suntem stresaţi, epuizaţi, nu luăm masa regulat, glicemia scade. Primele simptome ale hipoglicemiei sunt stările de ameţeală şi de oboseală subită.
Un nivel ridicat al glicemiei este mai g
reu de detectat şi de obicei apare după câteva zile, mai degrabă decât în câteva ore sau minute. Dacă nu este tratată la timp, hiperglicemia poate cauza diabet, boli cardiovasculare, renale, distrugerea retinei, afecţiuni microvasculare.
În prezent, potrivit Federaţiei Internaţionale de Diabet, complicaţiile diabetului reprezintă principala cauză de deces în rândul populaţiei diagnosticate cu diabet. Se estimează că în anul 2010, la nivel global, aproximativ 4 milioane de oameni cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani au decedat din cauza complicaţiilor diabetului, reprezentând 6,8 la sută din mortalitatea globală pentru această grupă de vârstă.
Pentru a evita problemele cauzate de diabet, medicii recomandă menţinerea unei greutăţi corporale potrivite, efectuarea unei activităţi fizice zilnice (30 de minute de mişcare), o dietă echilibrată, bogată în fructe şi legume (3-5 porţii pe zi), cu un conţinut scăzut de zahăr, grăsimi saturate şi evitarea tutunului.
Diabetul zaharat a devenit o problemă de importanţă majoră pentru populaţie, medicină şi societate. Aceasta, deoarece este o boală frecventă, perfidă, de lungă durată şi devastatoare, dacă nu este bine tratată.