Gătiți împreună cu noi!

508x318_placinta-cu-dovleac-186163

Supa bunicii

Ciorba-de-fasole-verde-grasaIngrediente: 200 g fasole, 200 g ceapă, 150 g costiță afumată, 25 g sare, 200 g orez, 150 g morcov, o rădăcină de pătrunjel, 80 ml ulei, pătrunjel verde, piper.

Mod de preparare. Se spală și se fierbe fasolea și când e gată, se trece prin sită. Separat, se pune la fiert în 2 litri de apă rece cu sare zarzavat curățat, spălat și tăiat mărunt. Când acestea se fierb, se adaugă pireul de fasole și felioare de costiță  afumată prăjită în ulei. Se lasă să dea în clocot la foc mic timp de 20 de minute, apoi se potrivește gustul de sare și piper. Se servește supa cu pătrunjel verde tocat.

Sărmăluțe din pește

237_1357481386Ingrediente: 1 kg pește, 100 g ceapă, 50 g slănină afumată, 100 g orez, 25 g făină, o foaie de dafin, piper, mărar, cimbru, varză.

Mod de preparare. Se curăță peștele de oase, se dă prin mașina de tocat împreună cu slănina și ceapa tăiată mărunt (care a fost călită timp de 2 minute cu 2-3 linguri de ulei). La tocătură se adaugă piperul, orezul spălat și curățat de impurități, făina și mărarul. Se amestecă totul bine și apoi se fac sărmăluțe în  frunze de varză (opărite în prealabil) și se fierb la foc mic, adăugând suc de roșii. Sărmăluțele se fierb puțin pe plită, apoi se dau la cuptor pentru 15 minute. Când sunt gata se servesc cu smântănă. Sunt foarte gustoase!

Aluat pentru plăcintă

Ingrediente: 2 pahare făină, 2 linguri ulei, 2 ouă, 3/4 pahar de apă, sare după gust.

Preparare. Făina se cerne pe masă, se adună moviliță, se face o adâncitură, în care se pune sare, ouă bătute, apă, ulei și se frământă un aluat potrivit de moale. Aluatul gata se adună, se presară cu făină, se acoperă cu un șervet și se lasă să stea 30-40 minute.

Aluatul se așează pe masa presărată cu făină, se întinde o foaie cu vergeaua, apoi se mai întinde cu mâna jur împrejur până ce foaia se primește subțire ca hârtia. Din aluat de plăcintă pot fi preparate învârtite, pateuri, plăcinte, ștrude, baclavale ș. a.

Plăcintă cu bostan

508x318_placinta-cu-dovleac-186163Ingrediente: aluat pentru plăcintă.

Pentru umplutură: 500 g bostan, 1/2 pahar zahăr-pudră.

Preparare. Aluatul gata se taie pătrate cu dimensiuni de 20×20 cm, care se ung cu unt și se pun câte trei unul peste altul. La mijloc, în fiecare strat de aluat se pune bostanul tăiat felii subțiri, se presară zahăr-pudră, colțurile aluatului se ridică în sus, se lipesc și plăcintele se așează în tavă. Ele se ung cu gălbenuș și se coc în rolă timp de 30 de minute. Plăcintele gata se scot din rolă, se ung cu unt și se servesc.

Plăcintele pot fi umplute cu varză înăbușită, cu brânză, cu cartofi și brânză, cu brânză de vaci și alte umpluturi.

Добавить комментарий