Ghenadi Moskal, distins cu premiul de Stat al Ungariei Marea Cruce pentru merite (video)

73375546_1899545360190498_5281899374157234176_n-800x600

Marți, 22 octombrie, ex – guvernatorului regiunii Transcarpatia, Ghenadi Moskal,  i-a fost acordat marele premiu de Stat al Ungariei pentru cetăţenii străini — Ordinul Marea Cruce pentru merite, scrie Libertatea Cuvântului cu refererire la pagina de Facebook a fostului guvernator.  Moskal postează un amplu comentariu „pentru a pune toate punctele pe i”, spune el.

„Astăzi mi s-a oferit marele premiu de Stat al Ungariei — Ordinul Marea Cruce pentru merite. Anticipând posibilele  nedumeriri  vreau să aduc unele lămuriri. Am menționat într-un interviu că FSB este ca radiația. Nimeni nu  o vede, dar ea există și operează în Ucraina, în special în Transcarpatia. În perioada 2015-2018 serviciile speciale ruse nu au abandonat încercările de a crea un alt punct fierbinte pe teritoriul Ucrainei. În mod firesc,  au ales pentru aceste scopuri Transcarpatia, deoarece este o regiune multinațională care se învecinează cu patru țări europene — Ungaria, Slovacia, România și Polonia. Dacă rușii ar fi reușit  să destabilizeze regiunea pe criterii  etnice, am fi avut probleme  nu numai  în Estul  țării cu Federația Rusă , ci și în Vest cu țările NATO și ale Uniunii Europene. Pentru destabilizarea situației socio-politice din zonă, serviciile speciale ruse au ales  inițial  așa-numitul „vectorul  rusin”. Cu toate acestea, când rușii au văzut că liderii  politici ai rusinilor (care locuiesc în prezent la Moscova) sunt incompetenți și nu au influiență în zonă , au trecut la tematica maghiară”, scrie Ghenadi Moskal.

„Din păcate, reprezentanții mass-mediei autohtone au încercat în repetate rânduri să semene discordie între ucraineni și maghiari. Mai mult, am impresia că jurnaliștii de la Kiev concurau  între ei care este mai creativ în ai numi pe louitorii din regiune separatiști, contradandiști sau infractori, care au ca scop obținerea pașaportului maghiar, defrișarea  pădurilor și să se separe de Ucraina. În crearea unei imagini „frumoase” pentru TV aceștia erau ajutați de organizațiile marginale de extemă drepta din alte regiuni,  care organizau la Ujgorod marșuri cu sloganuri „Maghiarii trebuie înjunghiați”, spune fostul guvernator.

În final Ghenadi Moskal reamintește cele două tentative de incendiere a sediului Societăţii pentru Cultura Maghiară din Ujgorod, în 2018. El mulțumește „fiecărui locuitor al regiunii Transcarpatia care, indiferent de naționalitate, nu a cedat provocărilor rusești și a refuzat să ia parte la aceste jocuri sângeroase”.

De menționat că Ghenadi Moskal s-a născut la 11 decembrie 1950 în satul Zadubrivka, regiunea Cernăuți. Deține gradul de general – locotenent de poliție,  este doctor  în științe juridice și fost parlamentar în Rada Supremă. De două ori a fost desemnat în funcția de guvernator al regiunii Transcarpatia, în perioada 2001 – 2002 și 2015 – 2019. În repretate rânduri Moskal s-a pronunțat în favoarea dezvoltării relațiilor de prietenie dintre Ucraina și Ungaria.

orden-540x720

Добавить комментарий