Gheorghe CHIRIL: „A pregăti un sportiv talentat e ca şi cum ai creşte o floare rară”

Screenshot_1

Acesta este crezul vieţii cunoscutului antrenor şi organizator al sportului, deputatului Gheorghe CHIRIL, pasionat floricultor.

Pe lângă titlurile sportive – Maestru al sportului şi Antrenor emerit, domnul Gheorghe Chiril mai este şi cetăţean de onoare al oraşului Noua Suliţă. De mai multe ori a fost deputat în Consiliul Raional, iar în ultimul timp reprezintă interesele nouăsuliţenilor în Consiliul Orăşenesc.

– Este visul meu să avem la Noua Suliţă o sală sportivă modernă, de aceea am şi acceptat să fiu deputat în Consiliul Orăşenesc, ca să pot participa nemijlocit la realizarea acestui plan, explică domnul Gheorghe Chiril.

Screenshot_3

Noua Suliţă este unicul centru raional din Ucraina, care are echipă de volei în liga superioară profesionistă – echipa „Kolos”. Şi ce echipă – deţinătoarea medaliilor de bronz! Pentru întreţinerea echipei sunt necesare circa 250 mii de grivne. O parte din această sumă este asigurată din buget, restul alocă sponsorii. Sunt oameni de afaceri, care iubesc sportul şi cu mare plăcere îi susţin pe sportivi.

Dar, povestea cu sala sportivă e următoarea: la Noua Suliţă nici o sală sportivă nu corespunde standardelor pentru competiţiile în liga superioară. Pentru meciurile de pe terenul propriu arendăm ori sala sportivă de la Complexul „Valea Însorită” din Boian, ori sala sportivă „Olimpia” din Cernăuţi. De aceea am obţinut ca localul fostului cinematograf din centrul Noua Suliţei să fie reconstruit şi transformat într-o modernă sală sportivă. Proiectul a şi fost elaborat, mai rămâne să depăşim inerţia birocraţiei ca să începem lucrările de construcţie. Noua Suliţă, care a dat ţării atâţia sportivi cu renume, merită să aibă o sală sportivă pentru a găzdui competiţii la cel mai înalt nivel.

Screenshot_2

În tinereţea sa sportivă, domnul Gheorghe Chiril a practicat judo-ul, genul de sport care i-a călit caracterul de luptător adevărat. Altfel Noua Suliţă n-ar fi avut un antrenor şi organizator al mişcării sportive atât de talentat. În calitate de preşedinte al Societăţii sportive raionale „Kolos”, domnul Gheorghe Chiril a deschis calea în sportul profesionist la mai mulţi băieţi şi fete din oraş şi satele raionului. Iată, Alexandru Buzdugan recent a încheiat un contract cu o echipă de volei din Kazahstan, iar Oleg Cecan (din Stălineşti) evoluează în componenţa unei echipe de volei din Polonia. În Polonia evoluează şi Cristian Prisăcari din Vancicăuţi, care are vârsta de numai 14 ani.

– Şcoala sportivă pentru copii „Kolos” din Noua Suliţă deţine locul trei pe ţară, accentuează domnul Gheorghe Chiril. Echipa de elevi din Vancicăuţi a câştigat Campionatul regiunii la volei şi trebuia să plece la competiţiile de la Kiev. Dar, lipseau mijloacele financiare. Atunci m-am adresat conducătorului Gospodăriei agricole „Spicul de aur”, dl Ştefan Gligor, şi dumnealui le-a finanţat participarea la competiţii, unde elevii din Vancicăuţi au ocupat locul patru pe ţară.

Screenshot_4

Într-o bună zi, domnul Gheorghe Chiril a trecut pe la Forosna. Învăţătorul de educaţie fizică de la şcoala din localitate l-a invitat în sala sportivă ca să-l aprecieze pe un băiat care juca tenis. Băiatul l-a uimit prin dibăcia sa şi prin faptul că era invalid (fără talpă la un picior). Preşedintele Societăţii „Kolos” a făcut tot posibilul ca acest tânăr, Roman Vacaraş, să-şi continue studiile şi să primească bursă pentru performanţa sportivă. În prezent el face parte din selecţionata Ucrainei (sportiviinvalizi), care a câştigat Campionatul Europei.

Domnul Gheorghe Chiril este un viticultor şi floricultor pasionat. De cu primăvară şi până toamna târziu curtea casei sale din Marşinţi este împodobită cu flori – flori rare şi scumpe. El îngrijeşte de flori, precum poartă grijă tinerilor sportivi – cei care proslăvesc raionul Noua Suliţă, ţinutul şi ţara noastră pe arenele mondiale.

Vasile CARLAŞCIUC

În imagini: împreună cu primarul satului Marşinţi, dl Gheorghe Nichitovici, pe terenul sportiv, cu gazon artificial, de la şcoala din localitate; nepoţelul Chiril este încântat de florile cultivate de bunic; lângă aleea sădită de el.

Lasă un răspuns