Impactul războiului asupra copiilor din Ucraina

War refugees from Ukraine at the Slovak border crossing Vysne Nemecke, on March 6, 2022. Ukrainians are fleeing the war after Ukraine was attacked by Russia. (CTK Photo/Ondrej Deml)

Comisia internațională independentă a Organizaţiei Națiunilor Unite pentru investigarea crimelor de război din Federația Rusă declară impactul devastator al războiului asupra copiilor ucraineni.

Potrivit Ukrinform, acest lucru se precizează în declarația comisiei, indicând creșterea constantă a amenințărilor la adresa drepturilor și vieții copiilor. Distrugerea școlilor afectează disponibilitatea educației, inclusiv în raioanele dezocupate din regiunile Harkiv și Herson, afirmă experții. De asemenea, Comisia acordă o mare atenție distrugerii infrastructurii civile, rețelelor energetice și de transport. Experții ONU amintesc că infrastructura civilă este protejată de dreptul internațional umanitar, așa că „intenționează să studieze această problemă în detaliu” și să prezinte un raport Consiliului ONU pentru Drepturile Omului în martie anul viitor.

„În conformitate cu mandatul nostru, vom continua să investigăm încălcările drepturilor omului, ale dreptului internațional umanitar și crimele conexe și – acolo unde este posibil – vom încerca să identificăm pe cei responsabili”, au declarat membrii comisiei.

Invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia a ucis 6.557 de civili și a rănit 10.074, potrivit ONU. În același timp, se observă că cifrele reale sunt mult mai mari.

După cum s-a comunicat, la 4 martie, Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU a adoptat rezoluția „Situația drepturilor omului în Ucraina ca urmare a agresiunii ruse”. Potrivit documentului,  Consiliul a înființat o Comisie Internațională Independentă pentru Investigarea Crimelor de Război Ruse din Ucraina. În octombrie, comisia a prezentat Adunării Generale a ONU un raport detaliat, care a documentat un număr mare de crime de război comise de trupele ruse, încălcări ale drepturilor omului și dreptului internațional umanitar în Ucraina.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий