În cele 5 luni ale invaziei la scară largă, invadatorii ruși au distrus cel puțin 183 de edificii de cult din Ucraina

25 07 2022 F 6

Aceste date au fost difuzate de Serviciul de presă al Ministerului Culturii și Politicii Informaționale, citat de Ukrinform. „În perioada 24 februarie – 23 iulie 2022, circa 183 de lăcaşe de închinare din cel puțin 14 regiuni ale Ucrainei au fost complet distruse sau parţial în urma atacurilor Federației Ruse: biserici, moschei, sinagogi, instituții educaționale și clădirile administrative ale comunităților religioase din Ucraina. 5 din 183 de edificiile deteriorate în rezultatul atacurilor ruseşti sunt musulmane, 5 sunt – evreiești, iar restul 173 – creștine”, se arată în comunicat. Dintre edificiile de cult creștine distruse, 22 aparțin comunităților protestante, 19 – Bisericii Ortodoxe din Ucraina, trei – Bisericii Romano-Catolice și două – Bisericii Greco-Catolice Ucrainene. Iar 73 la sută (127 de obiective) din cele 173 de localuri de închinare avariate, total sau parțial în urma tirurilor ruseşti, aparțin Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Cel mai mare număr de edificii de cult distruse se află în regiunile Donețk (45) și Lugansk (40), urmate de regiunile Kiev (34) și Harkov (25).

De asemenea, se subliniază că, în urma rezultatelor monitorizării efectuate de Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Politica Etnică și Libertatea de Conștiință, în cooperare cu Centrul de Studii Religioase Academice, a fost publicată o hartă interactivă a distrugerii clădirilor de cult din Ucraina.

După cum s-a comunicat, catedrala din Zavoryci, regiunea Kiev, a supraviețuit la două războaie mondiale, dar a ars până la temelie din cauza bombardamentelor trupelor ruse.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий