În dulcea Bucovină, sub raza ocrotitoare a Luceafărului

16 1 F 1

Modest, ca pe timp de război, dar cu toată sinceritatea sufletului a fost marcată la Cernăuți cea de a 174-a aniversare a nașterii Poetului național al românilor, Mihai Eminescu. Locațiile sunt bine cunoscute și în dimineața zilei de 15 ianuarie spre ele s-au îndreptat admiratorii creației eminesciene cu energetica lor sporită: Casa lui Aron Pumnul, monumentul lui Eminescu din centrul orașului, Palatul Național al Românilor. Alături de ei au fost reprezentanți au autorităților regionale, echipa Consulatului General al României la Cernăuți, delegații din România.

După depunerile de flori la bustul poetului din curtea Casei lui Aron Pumnul și la monumentul adolescentului Eminescu din spatele fostului Palat Cultural, la Palatul Național a avut loc un recital de poezie și cântec – o mică și improvizată eminesciană. După aceasta a urmat proiectarea filmului documentar „Eminescu și Cernăuții”, filmat de operatorul cernăuțean, Mihai Grosu. În luarea sa de cuvânt, reprezentantul Consulatului General al României la Cernăuți, consulul general de carieră Laurențiu Ciocan a menționat că, odată cu marcarea aniversării zilei de naștere a lui Mihai Eminescu, este sărbătorită și Ziua Culturii Naționale – evenimente care îi unesc pe românii de pretutindeni. Ele evidențiază rolul patrimoniului românesc în cultura mondială. Iar documentarul „Eminescu și Cernăuții”, care urma să fie demonstrat, a ocupat locul doi la un festival de film din India.

16 1 F 4

Scriitoarea Maria Toacă, președinta Societății „Doamnele Române”, a prezentat o carte rară despre Eminescu, editată în 1964, adusă la Palatul Național de către doi tineri ucraineni. Ei au mărturisit că tatăl lor, Ion Gabor, cunoștea limba română și deseori se delecta, citind această carte.

Directoarea Muzeului „Mihai Eminescu” din Cernăuți, Elena Vântu-Tărâțeanu, a anunțat publicul că sunt adunate mii de exponate pentru viitorul muzeu, ce urmează să funcționeze în Casa lui Aron Pumnul, refăcută și reparată capital. Aici se contează pe ajutorul României. Elena Vântu-Tărâțeanu a citit una din poeziile despre Eminescu, scrise de regretatul ei soț Vasile Tărâțeanu. Aceasta a fost ultima poezie pe care poetul academician Vasile Tărâțeanu a citit-o aici, la Palatul Național, într-o ședință a cenaclului transfrontalier „Mașina cu poeți” (Cernăuți-Suceava), creat din inițiativa lui. Poezia a fost scrisă pe motivul „Glosei” lui Mihai Eminescu. Iar însăși „Glosa” eminesciană a răsunat în interpretarea Carolinei Jitaru. Ea, fiind încă studentă, a avut cutezanța să potrivească la chitară melodia pentru această capodoperă eminesciană.

16 1 F 6

Au citit versuri din creația proprie, consacrate lui Mihai Eminescu, poeții Vasile Bâcu și Nicolae Șapcă, ei îndeplinind și funcțiile de președinte și vicepreședinte ai Societății pentru Literatura și Cultura Română în Bucovina „Mihai Eminescu”. Rapsozii cunoscuți Victoria Costinean a cântat un colind dedicat poetului nostru național, iar Nicolae Mintencu a interpretat fragmente din câteva  romanțe compuse pe texte eminesciene.

16 1 F 3

Înainte de demonstrarea documentarului „Eminescu și Cernăuții” s-a accentuat că autorul planifică să participe cu el și la alte festivaluri de film, unde, sperăm, va fi apreciat și menționat. Eminescu și Cernăuții sunt nume înrudite și foarte apropiate.

16 1 F 5

Fotografii din rețelele de socializare și de Nicolae Hauca 

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий