În Moldova locuitorii adulţi, pentru care limba română nu este maternă, o vor învăţa gratuit

26 12 2022 F 5

Începând cu anul 2023, locuitorii adulții ai Republicii Moldova, care au cunoștințe limitate în cea ce priveşte limba  română, pentru prima dată o vor putea învăța la cursuri gratuite – rezoluția respectivă va fi adoptată în timpul imediat următor de către guvernul Republicii Moldova.

Despre aceasta a anunțat luni, 26 decembrie, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, scrie „Europeiska pravda” cu referire la NewsMaker. „Programul național de însuşire a limbii române pentru vorbitori nenativi a fost extins cu includerea cursurilor pentru adulți, iar în acest scop au fost alocate 10 milioane de lei în bugetul 2023”, a precizat Maia Sandu.  Președintele Republicii Moldova a subliniat că guvernul țării mai are nevoie să elaboreze documentele care vor clarifica detaliile acestui program.

După cum a informat NewsMaker, programul de însuşire a limbii române pentru vorbitori nenativi a fost lansat în 2013 la inițiativa Ministerului Educației. Până acum, programul a suferit din cauza lipsei de finanțare și a oferit cursuri de limba română doar pentru copii.

Vă reamintim că în Moldova nu există o limbă moldovenească separată. Acesta este un termen artificial creat în timpul ocupației sovietice pentru a separa moldovenii răsăriteni, care se aflau în granițele URSS, de cei din vest. În 1989, în ultimii ani ai Uniunii Sovietice, Chișinăul a revenit la grafia latină și la definiţia  limba română. Sub acest nume ea este scrisă în Declarația de independență a Moldovei. În școli copiii învață anume limba română.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий