În Moldova va fi elaborată Strategia Națională de Apărare

BERLIN, GERMANY - JULY 16: Moldovan Prime Minister Maia Sandu and German Chancellor Angela Merkel (not pictured) speak to the media following talks between the two leaders at the Chancellery on July 16, 2019 in Berlin, Germany. Sandu took office on June 8 and is on her first official visit to Germany.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat un decret privind crearea unei comisii pentru elaborarea Strategiei Naționale de Apărare a țării. În următoarele cinci luni, comisia urmează să o elaboreze și să o prezinte guvernului, comunică  NewsMaker.

Potrivit documentului, aceasta este condusă de șeful Ministerului Apărării, Anatolie Nosatâi.  În termen de cinci luni, comisia urmează să prezinte guvernului un proiect de strategie națională de apărare a Republicii Moldova. Pentru aceasta, comisia trebuie să analizeze sistemul național de apărare, ținând cont de obiectivele de securitate și apărare națională stabilite în Strategia de securitate națională.

Anterior, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că în primăvara anului 2024, Rusia va încerca din nou să destabilizeze situația din țară prin utilizarea regimului din regiunea transnistreană.

La 9 ianuarie, analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) au declarat că mass-media de stat rusească a continuat să semene instabilitate politică în Republica Moldova prin apelul la separatiștii pro-ruși din regiunea separatistă Transnistria.

La 11 ianuarie, Ministerul rus de Externe a interzis intrarea în țară a unor reprezentanți ai guvernului și ai mass-media din Republica Moldova din cauza „persecuției împotriva presei ruse și a presei de limbă rusă, precum și a discriminării împotriva cetățenilor ruși”.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

 

Добавить комментарий