Ombudsmanul ucrainean s-a adresat Comitetului Internațional al Crucii Roșii referitor la prizonieri de război care urmau să fie schimbați la 24 ianuarie

26 1 F 2

Împuternicitul Radei Supreme a Ucrainei pentru drepturile omului, Dmytro Lubineț, a făcut apel la Comitetul Internațional al Crucii Roșii pentru a afla dacă Rusia i-a avertizat cu privire la transportul prizonierilor de război ucraineni la 24 ianuarie. El a făcut această declarație la Radio „Libertatea”, fiind întrebat dacă a cerut Ombudsmanului rus, Tatiana Moskalkova, să prezinte dovezi că la bordul avionului IL-76 doborât se aflau prizonieri de război ucraineni. Lubineț a declarat că Moskalkova ar fi trebuit să apere drepturile prizonierilor de război ucraineni, care, conform Convențiilor de la Geneva, ar trebui să fie protejate de toate instituțiile care protejează drepturile omului în Rusia. „Aceasta include instituțiile internaționale. Mă refer, în primul rând, la Comitetul Internațional al Crucii Roșii. Nu am văzut nicio reacție din partea acestuia: publică sau nepublică. Am făcut un apel oficial la Comitetul Internațional al Crucii Roșii», a declarat el.

Ombudsmanul a adăugat că, în conformitate cu articolul 46 din Convențiile de la Geneva, țara care deține prizonieri de război este responsabilă pentru viața și sănătatea acestora. Deci, în acest caz, întreaga responsabilitate revine Federației Ruse. Iar până la efectuarea schimbului, Rusia este obligată să facă tot posibilul pentru a-i menține pe acești oameni în viață și sănătoși.

„Și este un punct legal că atunci când prizonierii de război sunt transportați, mutați sau li se schimbă locul de detenție, ei sunt obligați să informeze Comitetul Internațional al Crucii Roșii. De aceea am depus o cerere oficială, vreau să obțin un răspuns oficial din partea CICR că Federația Rusă a informat că va transporta prizonierii de război ucraineni într-un fel sau altul în această zi. Sunt 99 la sută sigur că nu au informat pe nimeni, pentru că ei nu fac niciodată acest lucru, așa cum încalcă și alte norme ale Convențiilor de la Geneva”, a declarat Lubineț.

În ceea ce privește presupusa „listă” a prizonierilor de război ucraineni care se aflau la bordul avionului, ombudsmanul a precizat că nu există liste oficiale. „Din punct de vedere legal, nu avem nicio listă. În ceea ce privește analiza tuturor materialelor distribuite de Federația Rusă, am constatat că există multe inconsecvențe și inexactități”, a spus el.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий