În prezent, aproape nouă milioane de ucraineni se află în afara Ucrainei

23 11 F 3

Dintre ei aproximativ trei milioane sunt migranți de muncă. Aceste cifre au fost anunțate de Ella Libanova, directorul Institutului de Demografie și Studii Sociale „Myhailo Ptuha”, în cadrul celui de-al șaptelea Congres al Femeilor Ucrainene, relatează Ukrinform. Astfel, în țările UE sunt 4,2 milioane de migranți militari ucraineni, iar aproximativ un milion de concetățeni de-ai noștri se află în Marea Britanie, SUA, Canada și în alte țări. Potrivit Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați, în Rusia se află 1,2 milioane de ucraineni. „Să adăugăm la aceștia aproximativ 2,5-3 milioane de migranți de muncă a căror plecare din Ucraina nu este direct legată de izbucnirea războiului”, a spus demograful.

Ella Libanova și-a exprimat speranța că unii dintre cei care au fost nevoiți să plece în străinătate din cauza războiului se vor întoarce definitiv acasă. În opinia ei, pentru aceasta este nevoie de o serie de factori: securitate, locuri de muncă cu salarii decente și locuințe. Directorul Institutului de Demografie și Studii Sociale a mai menționat că, după ce Ucraina va câștiga războiul și se vor deschide granițele, un anumit procent de bărbați ar putea pleca în străinătate pentru a se alătura familiilor lor. „Visul meu este ca 50% (dintre cei care au plecat) să se întoarcă. Dacă 60% se întorc, voi fi cea mai fericită persoană din Ucraina”, a declarat Ella Libanova.

Anterior, s-a comunicat că invazia rusă în Ucraina a dus la faptul că un sfert dintre cetățeni au fost forțați să-şi părăsească casele. Mai mult de 8 milioane de ucraineni au devenit refugiați. Dintre aceștia, peste 5 milioane au solicitat statutul de rezident temporar în țările vecine din Europa de Vest,  declarat Împuternicitul pentru drepturile omului, Dmytro Lubineţ.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий