În regiunea Cernăuţi este realizat proiectul-pilot în domeniul transplantării organelor interne

12 01 2022 INFO 3

La Spitalul clinic regional din Cernăuţi a avut loc o conferinţă de presă, având ca temă desfăşurarea cu succes a primei operaţii în Bucovina de transplantare a rinichiului de la donator rudă.

În Ucraina, în fiecare an circa cinci mii de pacienţi au nevoie de transplantare a organelor interne: rinichi, inimă, ficat etc. În ultimii doi ani în ţara noastră s-a produs un progres evident în domeniul dat. Bucovina, de asemenea, a fost antrenată în acest proces. După cum a menţionat în cadrul conferinţei de presă directorul general ad-interim al Spitalului clinic regional, Dmytro Dombrovski, din decembrie 2020 regiunea noastră a fost inclusă în proiectul-pilot al Ministerului Ocrotirii Sănătăţii privind transplantările.  Acesta prevede transplantarea fără plată a organelor interne. După cum a menţionat primul vicepreşedinte al Consiliului Regional, Mykola Guitor, chestiunea lansării procesului de transplantare a fost realizată sub conducerea strictă a Consiliului Regional. A fost organizată procedura cumpărării la tendere a utilajului necesar. Prima operaţie de transplantare a fost efectuată eficient şi rezultativ, a accentuat Mykola Guitor.

Participanţii la conferinţa de presă au menţionat că în prezent fiecare pacient care are nevoie de transplantare, se poate adresa Centrului de transplantare şi după testări, consultarea transplantologului şi concluzia medicilor, poate fi inclus în lista de aşteptare, scrie site-ul Consiliului Regional Cernăuţi.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий