La şedinţa Consiliului Rusia – NATO ultimaturile Kremlinului au fost respinse

12 01 2022 INFO 4

La 12 ianuarie, la Bruxelles a avut loc şedinţa Consiliului Rusia-NATO. După încheierea şedinţei, care a durat patru ore, Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că statele Alianţei au refuzat să satisfacă cerinţele înaintate de Rusia, care prevedeau renunţarea la extinderea NATO şi la prezenţa trupelor blocului în flancul lui de est, comunică publicaţia ucraineană „Evropeiska pravda”. Potrivit lui Stoltenberg, în timpul întâlnirii Rusia a abordat chestiunea, publicată în decembrie, referitoare la ultimatumurile ei în domeniul securităţii. „Ei au cerut ca în NATO să nu fie primiţi noi membri şi să fie scoase trupele de pe teritoriul aliaţilor de est. Aliaţii, din partea lor, şi-au confirmat politica uşilor deschise şi dreptul fiecărui stat de a-şi alege acordurile”, a declarat Jens Stoltenberg.  El a mai menţionat că aliaţii au confirmat că ei nu vor permite să fie lipsiţi de posibilitatea de a se apăra unul pe altul, aceasta se referă, printre altele, la prezenţa trupelor NATO în partea de est a Alianţei. În acelaşi timp, Rusia şi NATO şi-au exprimat disponibilitatea la dialog şi la studierea posibilităţilor pentru desfăşurarea următoarelor întâlniri, a spus Secretarul general.

Stoltenberg a subliniat că aliaţii sunt gata să examineze propunerile concrete în vederea căutării unor soluţii constructive.

După cum s-a comunicat, adjunctul Secretarului de Stat al SUA, Wendy Sherman, conducătoarea delegaţiei americane la negocieri, a relevat după întâlnire că ea a declarat despre dreptul suveran al fiecărei ţări de a-şi alege calea.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий