Instituția care consolidează „cei șapte ani de acasă”

22 05 Ф 2

Grădinița de copii, la fel ca și școala, este o dovadă a faptului că localitatea, pe teritoriul căreia ele se află, are viitor. Grădinița, împreună cu părinții, le asigură copiilor „cei șapte ani de acasă”, adică pune bazele bunei educații a omului pentru toată viața.

–Îmi place să lucrez cu copiii, altfel nu-mi alegeam profesia de pedagog, afirmă doamna Veronica Zvarici, educatoare la Grădinița de copii din Boian-Hlinița, instituție care face parte din componența Liceului „Liderul” de aici. În 1976, după absolvirea Facultății de Pedagogie și Psihologie  a Institutului Pedagogic din Bălți, mi-am început activitatea la  Grădinița din satul Marșinți, în calitate de metodistă. În prezent majoritatea educatoarelor de la instituțiile preșcolare se străduiesc să aibă studii superioare. E și o cerință a legii. Pe atunci Grădinița de copii de la Marșinți era una dintre cele mai vestite în raionul Noua Suliță – condiții excelente într-o clădire cu două etaje, teren de joacă amenajat. Deseori se desfășurau acolo seminare. Cu alte cuvinte, nu ceda unei instituții preșcolare de la oraș.

22 05 Ф 1

Nu bănuia tânăra specialistă Veronica Zvarici că după o anumită perioadă de timp va fi construită o asemenea grădiniță și la Boian, localitatea ei de baștină.

–La Hlinița, cot al Boianului, nu cu mult după construirea noii clădiri a școlii a fost ridicată și o nouă grădiniță. Școala a devenit Gimnaziu (printre primele gimnazii cu limba română de predare din regiunea noastră), apoi Liceul „Liderul”, povestește doamna Veronica. Iar grădinița, frumoasă la exterior, dar și mai frumoasă în interior, deveni și ea o instituție des vizitată de oaspeți din raion și regiune. După ani de muncă la Școala-internat din Boian, am fost invitată în calitate de educatoare la Grădinița din Hlinița. Într-un timp am avut și ore de valeologie la  Liceu.

22 05 Ф 3

Grădinița, ca și Liceul din Boian-Hlinița, este apreciată de tinerii părinți din localitate.

–În momentul de față grădinița noastră este frecventată de circa 90 de copii, remarcă doamna Veronica Zvarici. Unii micuți sunt aduși din Priprutia și din cătunul Arboreni.  După doi ani de pandemie și pe timp de război este un număr suficient. Cu atât mai mult, că la Boian mai funcționează o grădiniță – în centrul satului.

În prezent funcționarea instituțiilor preșcolare este finanțată de Comunitatea Teritorială. Actualul buget al CT Boian permite doar asigurarea salariilor și necesităților stricte pentru grădinițe.

–Noi ne facem datoria așa cum se cuvine, afirmă doamna Veronica Zvarici. Iată, recent am organizat cu grupa preșcolară o mare sărbătoare – „Mama mea e soare, dulce alinare”, consacrată Zilei Mamei. La pregătirea sărbătorii au participat fiecare mamă împreună cu odorul ei, ca la urmă, după ce au ascultat cântece și poezii din programul artistic,  să-i dăruiască copilului un soare simbolic.

–Într-adevăr, a fost o sărbătoare deosebită, încât ea a continuat în același spirit și cu succes și la Liceu, afirmă doamna directoare Svetlana Hauca. Dacă ne referim la istoria acestor instituții, se cere menționat faptul că prin anii 90 anume colectivul școlii noastre a luptat ca să fie construită noua grădiniță pe terenul unde ea se află, fiindcă el putea fi folosit și în alte scopuri, comerciale, bunăoară. Am fost primii în raion care am creat un complex instructiv-educativ – școala-grădinița. Acum grădinița este compartimentul preșcolar al Liceului „Liderul”. Pe listă avem 96 de preșcolari, 70 la sută dintre care frecventează regulat grădinița. Este un indice destul de bun, ținând cont de condițiile actuale.

–Multe din acțiunile noastre școlare sunt organizate în comun cu grădinița, continuă doamna directoare. În afară de aceasta, învățătoarele noastre de la clasele primare participă nemijlocit la instruirea preșcolarilor, fapt care le ajută acestora să se acomodeze ușor la școală. Practic nu se observă  trecerea lor de la grădiniță la școală. De altfel grădinița participă în comun cu Liceul la realizarea unor proiecte.

Zilele acestea a apărut o informație, potrivit căreia Ministerul Învățământului și Științei a găsit o metodă de înlocuire a grădinițelor. Este vorba de instruire privată.

–Instituțiile preșcolare, chiar dacă unele dintre ele sunt private, nu pot să dispară. Ele îndeplinesc o funcție enormă, fiindcă există o anumită programă de pregătire a copiilor pentru școală, deci, ei trebuie să aibă un nivel corespunzător de cunoștințe, a opinat directoarea Liceului „Liderul” din Boian-Hlinița, Svetlana Hauca. Dacă copilul nu frecventează grădinița, el crește izolat de societate și de vârstenii săi, ceea ce nu este un moment pozitiv. Este o chestiune la nivelul discuțiilor. Dar cred că grădinița are viitor.

22 05 Ф 4 (2)

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

Добавить комментарий