Întâlnire cu participanții și lichidatorii consecințelor avariei de la Centrala Nucleară Cernobyl

25 04 2023 F 6 (2)

Tragedia de la Cernobyl din 1986 este cea mai mare catastrofă tehnogenă din istoria omenirii. Datorită curajului și dăruirii de sine a miilor de lichidatori de diverse profesii, a fost posibilă localizarea și stingerea incendiului la cel de-al 4-lea reactor nuclear.  În ajunul împlinirii a 37 de ani  de la avaria de la CNE Cernobyl, primul vicepreședinte al Consiliului Regional Cernăuți, Mykola Guitor, și adjunctul șefului Administrației Militare Regionale, Oleksandr Iankov, s-au întâlnit cu participanții la lichidarea consecințelor acesteia.

„Fapta de eroism a tuturor celor, care, riscând cu viața și sănătatea, au stins incendiul, au demontat ruinele, au evacuat oamenii din zona de contaminare radioactivă, este de neprețuit și întipărită pentru totdeauna în memoria noastră. Vă mulțumim pentru curaj și devotament față de cauza pentru care v-ați străduit”, s-a adresat Mykola Guitor participanților la întâlnire.

Lichidatorii și victimele avariei au abordat chestiunile cu care se confruntă și împreună cu oficialii au discutat modalitățile de rezolvare a acestora. În special, în ceea ce privește continuarea practicii de reabilitare în sanatoriu a lichidatorilor și a victimelor, asigurarea cu medicamente, primirea diferitelor tipuri de asistență materială și altele.

În regiunea Cernăuți trăiesc aproape 14.000 de victime ale acestei catastrofe, 1.839 sunt participanți direcți la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobyl, scriu site-urile Consiliului Regional și Administrației Militare Regionale Cernăuți.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий