Interdicție de intrare în Ucraina pentru Svetlana Aleksievici

nobel

Laureata Premiului Nobel pentru Literatură 2015 a ajuns în baza de date a site-ului „Mirotvoreţ”.

Numele și datele personale ale  scriitoarei bielaruse de origine ucraineană, Svetlana Aleksievici, (născută la Ivano-Frankivsk) au fost incluse în baza de date a website-ului ucrainean „Mirotrovoreț”, pentru „propagandă care vizează incitarea la ura etnică și manipularea informațiilor semnificative din punct de vedere social».

Potrivit „Mirotvoreț”, laureata Premiului Nobel pentru Literatură, Svetlana Alenksievici, în timpul unui discurs în Statele Unite, a acuzat ucrainenii de implicare în Holocaust.

„… Toți cei care aplicau pedepse pe teritoriul Bielarus, erau din Ucraina», a spus scriitoarea  la Brooklyn.

De asemenea, ea a afirmat că polonezii  s-au puratat cel mai rău cu evreii.

„Și preoții  predicau acest lucru în mod direct: Omoară un evreu! «, a spus scriitoarea.

Scriitoarea şi jurnalista Svetlana Aleksievici a primit Premiul Nobel pentru Literatură pe 2015, „pentru scrierile sale polifonice, un monument dedicat suferinţei şi curajului în zilele noastre“, potrivit motivaţiei Comitetului Nobel. Svetlana Aleksievici este scriitoare şi jurnalistă.  Are 67 de ani (născută pe 31 mai 1948), tatăl său fiind din Ucraina, iar mama din Belarus. A trait cu familia în Belarus, părinţii săi lucrând ca profesori. Scriitoarea a absolvit Jurnalismul la Universitatea din Minsk în 1972.  A plecat în 2000 din Belarus, după ce a criticat regimu lui Lukasenko. S-a întors la Minsk în 2011. În scrierile sale a descris drama celui de-Al Doilea Război Mondial, războiul ruso-afgan şi consecinţele lui , dezastrul de la Cernobîl, prăbuşirea URSS.  Cărţile sale sînt traduse în engleză, franceză, germană, cehă, slovacă, polonă, spaniolă, italiană,  suedeză, lituanină, chineză, japoneză. În 2011, a primit Premiul Ryszard Kapuscinski pentru reportaj literar, iar în 2013, Prix Médicis essai. Printre lucrările sale: Războiul nu are chip de femeie, 1985, Copii de zinc, 1990, Fermecaţi de moarte, 1994, Dezastrul de la Cernobîl. Mărturii ale supravieţuitorilor, 1997 ș.a.

Добавить комментарий