Istoricul zile – 26 ianuarie: evenimente și personalități

26 01 2023 IST 1

La 26 ianuarie 1918, în România, guvernul Ionel I.C.Brătianu – Take Ionescu a demisionat. În fruntea noului guvern a fost numit generalul Alexandru Averescu. Alexandru Averescu s-a născut la 9 martie 1859, în satul Babele, astăzi în regiunea Odesa din Ucraina.  Generalul de armată, Alexandru Averescu, a fost comandantul Armatei Române în timpul Primului Război Mondial. Viața sa politică nu a fost lipsită de tensiuni. În primul rând, Alexandru Averescu a fost loial casei regale și s-a luptat să-și păstreze popularitatea pe treptele cele mai înalte în fața declinului. A fost prețuit de către  regele Ferdinand. Când regele se afla pe patul de moarte l-a chemat pe Averescu la el ca să-i vorbească: „Averescu, multe s-au spus între noi; de mult însă n-am mai crezut nimic rău despre tine. Îți fac această mărturisire ca să intru ușurat în groapă”. În anul 1930 generalii Constantin Prezan și Alexandru Averescu sunt ridicați la cel mai înalt rang: mareșal al României, din dispoziția regelui Carol al II-lea. Spre finele vieții sale, bătrân și bolnav, se retrage din viața politică. Mareșalul Averescu a murit în urma unei crize cardiace, în noaptea de 2 spre 3 octombrie 1938.   A fost membru de onoare al Academiei Române.

În ziua de 26 ianuarie anul 1944 a murit Smaranda Gheorghiu, scriitoare, publicistă, militantă activă în mişcarea feministă a epocii, membră a mai multor societăți culturale, considerată educatoare a poporului. Este cunoscută și sub numele de Maica Smara, aşa o numea Veronica Micle. Smaranda era nepoata lui Grigore Alexandrescu şi descendentă a familiilor boiereşti Andronescu şi Vlădescu. Ea a scris celebrele versuri: „Vine vine primăvara/ Se aşterne-n toată ţara/ Floricele pe câmpii/ Hai să le-adunăm copii”. La sfârşitul secolului al XIX-lea Smaranda a condus un cenaclu frecventat şi de poetul Mihai Eminescu şi a fost prietenă cu Veronica Micle. A colaborat la cele mai importante ziare şi reviste ale vremii, între care „Convorbiri literare”, „Fântâna Blanduziei”, „Literatorul”, „Tribuna”, „Universul”, a fost membră a unor organizaţii culturale şi a participat la diverse congrese internaţionale, ca reprezentantă a României. Avea pasiunea călătoriilor şi a străbătut România şi multe ţări din Europa şi din Asia, apoi a scris cărţi şi a ţinut conferinţe pentru a relata impresii din aceste călătorii. Cea mai interesantă călătorie a ei a fost în 1904, spre Capul Nord, urmând itinerarul Transilvania, Budapesta, Viena, Praga, Dresda, Berlin, Rostock, Copenhaga, Upsala, Capul Nord. La întoarcere, a vizitat oraşul Cristiania (în prezent Oslo), unde s-a întâlnit cu Henrik Ibsen. În parcul Mitropoliei din Târgovişte şi în parcul Cişmigiu din Bucureşti au fost ridicate monumente în amintirea Smarandei Gheorghiu.

26 01 2023 IST 2

La 26 ianuarie 1973 a murit Edward G. Robinson, actor american de origine română. A realizat numeroase filme sub bagheta unor regizori ca John Ford, John Huston, Frank Capra.  Edward G. Robinson (pseudonimul lui Emanuel Goldenberg, 1893-1973) a fost un actor american de origine român evreu. După o carieră cinematografică întinsă pe mai mult de cinci decenii (1916-1972), Institutul American de Film l-a clasat pe Robinson printre cei mai mari actori ai secolului al XX-lea.

26 01 2023 IST 3

La 26 ianuarie 2019 a decedat Michel Legrand, compozitor, aranjor, dirijor şi pianist francez de origine armeană. Michel Legrand (1932-2019) este deţinătorul a trei premii „Oscar”, a cinci premii „Grammy” şi a „Globului de aur”. În decursul activităţii sale de creaţie a compus melodii pentru circa 200 filme şi a lansat circa o sută de albume de autor. Cântece scrise de Michel Legrand au fost interpretate de asemenea celebrităţi ca Edit Piaf, Charles Aznavour,  Frank Sinatra şi Liza Minnelli.

Mandatory Credit: Photo by Ros Drinkwater/REX/Shutterstock (85047a) MICHEL LEGRAND MICHEL LEGRAND - 1981

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий