Istoricul zilei: 14 noiembrie

14 11 2021 IST 7

Anul 1869. S-a născut Iulia Haşdeu, poeta româncă, fiica scriitorului Bogdan Petriceicu Haşdeu. Iulia Haşdeu (1869-1888) a fost o tânără scriitoare și intelectuală română, poetă de limba franceză,  s-a manifestat și în muzică (cursuri la Conservatorul din București, avea o minunată voce de soprană, după cum se pare) și pictură (cursuri particulare de desen și pictură la Paris). Avea un talent deosebit la limbi străine și era interesată de filosofie. Este autoarea lucrărilor „Lacrimile copilăriei”, „Prinţesa Papillon”, „Domnişoara Maussade”.

14 11 2021 IST 4

Anul 1878.  După Războiul de Independenţă, în baza hotărârilor luate la Congresul de la Berlin de Marile Puteri ale Europei, Dobrogea redevine parte a României. Includerea Dobrogei în Regatul României a sporit importanța provinciei, deoarece asigura ieșirea directă la mare a statului român. Astfel se construiește Podul de la Cernavoda, pentru asigurarea legăturii feroviare directe cu restul țării, iar orașul Constanţa devine principalul port la Marea Neagră.

14 11 2021 IST 5

Anul 1912. S-a născut poetul, traducătorul şi criticul literar ucrainean, Andrii Malyşko. Andrii Malyşko (1912-1970) este considerat clasic al literaturii ucrainene din secolul XX. Multe din poeziile sale lirice au fost puse pe note şi au devenit cântece îndrăgite de diferite generaţii.

Anul 1918.  S-a născut eminentul savant ucrainean în domeniul sudării electrice, preşedintele Academiei Naţionale de Ştiinţe a Ucrainei (1962-2020), Boris Paton. El este fiul savantului cu renume mondial, Evghen Paton, fondatorul şi directorul Institutului de sudare electrică din Kiev. Boris Paton (1918-2020) este autorul ideii şi conducătorul proiectului de creare a tehnologiei, unice de felul său, de sudare a ţesuturilor vii, folosite pe larg în chirurgie. Elaborările Institutului de sudare electrică al Academiei de Ştiinţe a Ucrainei au fost patentate în mai multe ţări, inclusiv în SUA, RFG şi Japonia.

14 11 2021 IST 6

Ziua de 14 noiembrie este dedicată luptei pe plan internaţional împotriva diabetului zaharat. A fost marcată pentru prima oară la 14 noiembrie 1991, din iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a Federaţiei Internaţionale de Diabet (FID). A devenit zi oficială a Naţiunilor Unite în 2007. Scopul Zilei mondiale de luptă împotriva diabetului constă în extinderea informaţiei despre diabet întru prevenirea dezvoltării acestei boli. Potrivit pronosticului medicilor, până în anul 2030 diabetul zaharat poate deveni a şaptea cea mai răspândită boală pe planetă. Ea face parte din cele trei boli, care cel mai des cauzează invaliditatea populaţiei sau rezultatele letale.

La 14 noiembrie 2021 în Ucraina este marcată Ziua viticultorului. Aşezarea geografică a Ucrainei şi clima moderată contribuie la dezvoltarea acestei ramuri. Podgorii mari sunt în regiunea Transcarpatică, în sudul ţării şi pe peninsula Crimeea.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий