Istoricul zilei – 16 noiembrie: evenimente și personalități

16 11 IST 2

La 16 noiembrie 1485  Ștefan cel Mare îi învinge în lupta de la Cătlăbuga pe otomanii care apărau cetatea Chilia (azi în Ucraina). Au rămas pe câmpul de luptă 8.000 de turci și 3.000 de creștini. Armata moldoveană a fost victorioasă, dar Ștefan nu a mai  avut forța necesara  să-și continue acțiunile în vederea recuperării Chiliei. În primăvara anului următor (1486) o numeroasă armată otomana în frunte cu Baly-beg, invadează din nou  Moldova, intenționând s-o supună și  înainte de toate, să-l detroneze pe Ștefan. În bătălia de la Șcheia (1486) moldovenii conduși de Ștefan  i-au biruit pe turci și de această dată, omorându-l pe Hronoda (Hroiot), pretendentul la tron adus de turci.

Ștefan cel Mare_Lupta de la Cătlăbuga
Ștefan cel Mare_Lupta de la Cătlăbuga

La 16 noiembrie 1816 s-a născut patriotul şi revoluționarul român Andrei Mureşanu. Poetul, traducătorul şi eseistul Andrei Mureşanu a fost unul dintre fruntaşii Revoluţiei române de la 1848 şi autor al poeziei „Un răsunet”, cunoscută ca „Deşteaptă-te române”, care a devenit Imnul naţional al României după 1989. S-a născut în Bistriţa, iar studiile generale le-a urmat la şcoala săsească, iar cele liceale la instituţia de învăţământ a călugărilor piarişti din localitate. A plecat la Blaj, unde din 1832 a început să studieze filosofia şi teologia, printre profesorii săi fiind Timotei Cipariu şi Simion Bărnuţiu. S-a stabilit apoi în Braşov şi a început să lucreze ca institutor la şcoala română condusă de George Bariţiu şi apoi ca profesor de gimnaziu. În această perioadă a început să colaboreze cu diverse publicaţii.  A participat la Revoluţia de la 1848 din Ardeal, după care s-a mutat în Muntenia şi a devenit translator la buletinul oficial al guvernului, scriind însă şi numeroase ode şi imnuri pentru reprezentanţii imperiali din Viena. În 1862 şi-a publicat volumul de poezii, carte premiata de către „Astra”. După pensionare, s-a retras în Braşov, decedând în 24 octombrie 1863.

La 16 noiembrie  1903 s-a născut  în localitatea Vlădeni profesorul de teologie Dumitru Stăniloae, membru al Academiei Române, considerat unul dintre cei mai de seama gânditori creştini din lume. A fost închis de regimul comunist în perioada 1958-1963. Este autorul lucrărilor „Chipul evanghelic al lui Iisus Hristos”, „Teologia dogmatica ortodoxa”. A decedat la 5 octombrie 1993. În anul 2003 UNESCO a înscris numele teologului român Dumitru Stăniloaie în calendarul aniversărilor culturale, marcând 100 de ani de la naşterea celui numit „teologul dragostei creştine”.

16 11 IST 3

La 16 noiembrie 1916  a avut loc Bătălia de la Neajlov şi Argeş (Bătălia pentru Bucureşti), cea mai mare operaţiune militară pe frontul românesc în 1916 din cadrul Primului Război Mondial, ultima încercare a armatei române comandată de generalul Prezan de a apăra Bucureştiul. Cele mai violente lupte din timpul marii operaţiuni militare s-au dat la Călugăreni, 16-17 noiembrie. După un succes iniţial, armata română, copleşită numeric şi tehnic, este nevoită să se retragă, lăsând Bucureştiul în mana armatelor inamice.

16 11 IST 4

La 16 noiembrie 1945, în timpul Conferinţei de la Londra, a fost creata Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), instituţie specializata a ONU, cu sediul la Paris. La data de 16 noiembrie 1945 reprezentanţii a 44 de state participante la Conferinţa de la Londra, au semnat Actul constitutiv al UNESCO, document care a intrat în vigoare pe 4 noiembrie 1946 şi în care statele membre  au adoptat Convenţia privind Protecţia Patrimoniului Mondial Cultural şi Natural.

16 11 IST 5

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий