Istoricul zilei: 19 martie

19 03 2021 LC IST 6

Anul 1693. După moartea tatălui său, Dimitrie Cantemir a fost numit domn al Moldovei.

Înalta Poartă nu l-a confirmat, astfel încât s-a întors la Constantinopol pentru a-şi continua studiile. Dimitrie Cantemir (1673-1723) a fost de două ori domn al Moldovei (1693 şi 1710 – 1711). Cărturar, enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog, om politic şi scriitor, Dimitrie Cantemir a fost primul român ales membru al Academiei din Berlin în 1714.

În opera lui Cantemir, influenţată de umanismul Renaşterii şi de gândirea înaintată din Rusia, s-au oglindit cele mai importante probleme ridicate de dezvoltarea social-istorică a Moldovei de la sfârşitul secolului al XVII-lea şi începutul secolului al XVIII-lea.

Anul 1826. S-a născut la Cernauca de lângă Cernăuţi Nicolae Hurmuzachi, om politic român, membru de onoare al Academie Române.  A fost fiul marelui vornic bucovinean, Docsachi, şi frate cu Eudoxiu, Gheorghe, Alecu şi Constantin Hurmuzachi. Nicolae Hurmuzachi şi-a făcut studiile primare, gimnaziale şi liceale la Cernăuţi (1833-1845). Ca şi fraţii săi, Nicolae Hurmuzachi a fost membru al Societăţii pentru cultură şi literatură română în Bucovina. A primit titlul nobiliar de baron, prin diplomă împărătească (1881). A desfăşurat o activitate politică şi culturală pentru emanciparea românilor bucovineni. În 1883 a fost ales membru de onoare al Academiei Române. A plecat la cele veşnice la 19 septembrie 1909.

19 03 2021 LC IST 3

Anul 1865. A murit Nicolae Filimon, scriitorul care a rămas în istoria literaturii române ca întemeietor al romanului românesc şi ca unul dintre primii critici muzicali români. Este autorul romanului  „Ciocoii vechi şi noi”.

Anul 1900.  S-a născut Frédéric Joliot-Curie, chimist francez, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în anul 1935. Jean Frédéric Joliot-Curie (1900-1958)  în 1934 a obținut un element radioactiv artificial – o formă radioactivă a fosforului. În 1939 a demonstrat că fisiunea atomului de uraniu poate duce la o reacție în lanț. Împreuna cu soția sa, Irène, Frédéric Joliot-Curie a fost promotorul chimiei anorganice moderne.

Anul 1917. S-a născut marele pianist şi compozitor roman Dinu Lipatti.

Dinu (Constantin) Lipatti (1917-1950) a fost ales postum membru al Academiei Române.

A crescut într-o familie cu tradiție muzicală – tatăl său, Theodor, era un talentat violonist amator care studiase cu Pablo de Sarasate, mama, Anna Lipatti, o excelentă pianistă, iar naș la botez i-a fost George Enescu. A fost acceptat ca elev de exigenta profesoară de pian Florica Musicescu, care i-a dat o educație artistică serioasă, care să-i permită dezvoltarea talentului său nativ. A urmat cursurile Conservatorului din București,iar in 1934 participa la concursul internațional de pian din Viena. Faptul că i s-a decernat doar al doilea premiu l-a determinat pe faimosul pianist francez Alfred Cortot să părăsească juriul în semn de protest. Cortot l-a invitat la Paris să-și continue sub conducerea sa studiile de pian la Ecole Nationale de Musique.

În 1936 Dinu Lipatti își începe cariera de pianist concertist cu o serie de concerte în Germania și Italia, reputația sa continuând să crească cu fiecare apariție în public. La începutul celui de-al Doilea Război Mondial revine la București, unde dă recitaluri de pian ca solist sau acompaniindu-l pe George Enescu. În 1943 pleacă în Scandinavia împreună cu viitoarea sa soție, Madeleine Cantacuzino, de asemenea o fostă elevă a Floricăi Musicescu și decide să se stabilească cu Madeleine în Elveția, unde devine profesor de pian la Conservatorul din Geneva.

La 2 decembrie 1950, Dinu Lipatti se stinge din viață în vârstă de numai 33 de ani, cu partitura Quartetului în Fa minor de Ludwig van Beethoven în mână. Compozițiile sale au rămas în cea mai mare parte inedite.

19 03 2021 LC IST 4

Anul 1958. A fost creat Parlamentul European, ca for consultativ al Uniunii Europene. Parlamentul European este o instituție legislativă a Uniunii Europene aleasă prin scrutin direct odată la cinci ani. Împreună cu Consiliul Uniunii Europene și cu Comisia Europeană, exercită puterea legislativă a UE. Este considerat ca fiind una dintre cele mai puternice legislative din lume.

19 03 2021 LC IST 5

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий