Istoricul zilei 19 septembrie: evenimente și personalități

19 09 IST 1

La 19 septembrie 1459 –  prima mențiune documentară a cetăţii Bucureştilor,  într-un hrisov al lui Vlad Țepeș, domn al Ţării Româneşti, redactat în slavonă, limba oficială de cancelarie a Țării Românești. În acest hrisov „în cetatea Bucureşti”, Vlad Ţepeş întărea lui Andrei cu fiii săi, lui Iova, lui Drag şi unui al patrulea, al cărui nume nu se mai poate citi, proprietatea lor, scutindu-i totodată de dări şi „slujbe”. Legenda spune ca Bucureşti a fost fondat de un oier pe nume Bucur, însă conform altei variante mai probabile, Bucureşti a fost întemeiat de către Mircea cel Bătrân, la sfârşitul secolului al XIV-lea.

La 19 septembrie 1519  a început expediţia în jurul lumii a lui Magellan, navigator portughez aflat în slujba regelui Spaniei, cu o flotă compusă din cinci corăbii. Fernando Magellan (1480-1521) a fost primul european care a navigat în Oceanul Pacific și primul care a condus o expediție în jurul lumii. A fost primul european care a navigat spre vest pornind din Europa pentru a ajunge în Asia. Pe 27 aprilie 1521, Magellan a fost ucis în Filipine în timpul unei lupte cu băștinașii. Expediția se întoarce în Europa cu o singură navă, „Victoria”, având la bord 18 oameni și fiind comandată de Juan Sebastian El Cano în 1521. Regele Spaniei l-a înnobilat pe El Cano și i-a dat ca blazon globul pământesc pe care scria „Primus Circumedisti me” („Tu m-ai înconjurat primul”). Relatarea expediției a fost făcută de geograful Antonio Pigafetta care a participat la toate expedițiile organizate de Magellan.

19 09 IST 2

La 19 septembrie 1886  s-a născut   poetul şi scriitorul creştin, Vasile Militaru, moralist şi patriot, unul din marii fabulişti români din secolul al XX-lea şi unul dintre cei mai populari poeţi ai perioadei interbelice. A publicat și sub pseudonimul Radu Barda. Lucrarea sa cea mai importantă, scrisă după „Psaltirea în versuri”, care l-a preocupat întreaga viaţă, a fost „Divina zidire” (Biblia versificată şi ilustrată). Scrierile sale au fost complet interzise după 1944. După instaurarea comunismului, poetul reușește să scape ani de-a rândul de valurile succesive de arestări, până în  momentul în care i s-a cerut să-și folosească talentul literar în slujba comunismului. Refuzul său a fost categoric: „În poeziile mele niciodată nu va rima poporul cu tractorul”. Ca urmare a acestui refuz, a operei sale religioase şi a trecutului său legionar, a fost arestat la 8 ianuarie 1959 şi aruncat în închisoare la Pitești, unde a fost torturat crunt, în ciuda faptului că la data arestării avea 74 de ani. Securitatea a ars toate manuscrisele găsite la domiciliul poetului. De la închisoarea din Pitești a fost transferat la închisoarea din Craiova, unde a fost judecat și procesul său. În sentința dată la 20 iunie 1959, Tribunalul Militar din Craiova l-a condamnat la 20 de ani de temniță grea pentru „crimă de uneltire contra orânduirii sociale”, la 12 ani de închisoare corecțională pentru delictul de deținere de publicații interzise, şi la 10 ani de degradare civilă şi confiscarea totală a averii  plus obligația de a plăti 1000 lei cheltuieli de judecată. După efectuarea pedepsei la care fusese condamnat, ar fi urmat să iasă din închisoare la vârsta de 106 ani. A murit ca un „martir al poeziei şi al credinţei în Dumnezeu” în  1959, în închisoarea Ocnele Mari/Vâlcea.

19 09 IST 3

19 septembrie 1909  a decedat Nicolae Hurmuzachi, om politic român, membru de onoare al Academiei Române (n.19 martie 1826). Întru-n document din martie 1885, Nicolae este menționat moșier ale domeniilor Perzulivca, Dimca și Volcineț în Bucovina. La 23 aprilie 1873, s-a constituit „Banca de Credit a Bucovinei” la Cernăuți. Printre acționarii principali se afla Nicolae împreună cu fratele său Eudoxiu, precum și Gheorghe cavaler de Flondor și Victor baron de Stârcea. Nicolae și fratele său Gheorghe Hurmuzachi au primit titlul de baroni austrieci pe 20 iulie 1881.   Prim-ministrul Austro-Ungariei, în calitate de șef al Ministerului de Interne, a acordat, la 15 octombrie 1883, în înțelegere cu ministerele de resort, printre alții, lui Alexandru baron Wassilko de Serecki, Victor și fratelui său Eugen baroni de Stârcea, Nicolae Baron de Hurmuzaki, dr. Nicolae cavaler de Grigorcea, dr. Ioan cavaler de Zotta precum direcțiunii fondurilor de religie ortodoxă bucovinene, permiterea înființării unei societăți pe acțiuni (S. A.) sub numele de „Asociația de Petrol Bucovina» cu sediul în Cernăuți și a aprobat statutele acesteia.

19 09 IST 4

19 septembrie 1927 s-a născut la Chisinau, Angela Moldovan, cunoscută cântăreață de muzică populară românească. Angela Moldovan ( 1927-2013) a fost căsătorită cu actorul Victor Moldovan, apoi cu textierul, scenaristul Mircea Block, autorul versurilor a mai multor binecunoscute cântece precum „Mi-am făcut bundiță nouă”, „Fata neichii”, „Sârba de la Deleni”, „Ia mai zi-i măi fluieraș”, „Merge satul la cules”, „Dorul mă cată pe-acasă”.

19 09 IST 5

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий