Istoricul zilei – 21 martie: evenimente și personalități

Close-up of the historical monument of the famous Baroque composer in the city center of Leipzig, created  in 1907 by Carl Seffner (1861-1932); in the background the St. Thomas Church

La 21 martie 1685  s-a născut genialul compozitor german Johann Sebastian Bach, considerat în mod unanim unul dintre cei mai mari muzicieni ai lumii.  Operele lui Johann Sebastian Bach (1685-1750) sunt apreciate pentru profunzimea intelectuală, stăpânirea mijloacelor tehnice și expresive și pentru frumusețea lor artistică.

În ziua de 21 martie a anului 1821  Tudor Vladimirescu, însoţit de pandurii săi, intră în Bucureşti. Pe Dealul Mitropoliei, arnăuţii lui Bimbaşa Sava deschid focul asupra pandurilor. Tudor Vladimirescu (1780-1821) a fost o figură emblematică pentru istoria Țării Românești la începutul secolului al XIX-lea, fiind conducătorul Revoluției de la 1821 și al pandurilor. Intrând în Bucureşti în fruntea „adunării poporului”, Tudor Vladimirescu este primit cu entuziasm de către masele populare din capitală. Preia de fapt conducerea țării, fiind numit de popor  „Domnul Tudor”. Prezența lui Alexandru Ipsilanti la București în fruntea unei armate nedisciplinate, după ce acțiunea lui fusese dezavuată, ca și a românilor de altfel, de către Rusia, l-au pus într-o situație dificilă. Tudor îi cere conducătorului Eteriei să treacă Dunărea, așa cum promisese inițial, pentru ca  Ţara Românească să nu fie transformată în teatru de război. Conducătorii eteriștilor au pus la cale un complot pentru a-l îndepărta. Ridicat prin trădare de la Goleşti la 21 mai, Tudor Vladimirescu a fost ucis de șefii eteriștilor la Târgovişte, în noaptea de 27 spre 28 mai, fiind învinuit probabil de colaborare cu otomanii împotriva eteriștilor.

21 03 2023 IST 2

La 21 martie 1859, în satul Babele din sudul Basarabiei, s-a născut Alexandru Averescu,  mareșal al României, general de armată și comandantul Armatei Române în timpul Primului Război Mondial. Alexandru Averescu (1859-1938) a fost, de asemenea, cel de-al 24-lea prim-ministru al României în trei cabinete separate (fiind și ministru interimar al afacerilor externe  în perioada ianuarie-martie 1918). Primul Război Mondial i-a adus glorie. Generalul de divizie Alexandru Averescu a îndeplinit funcția de comandant al Armatei a II-a.  S-a remarcat printr-un spirit ingenios și plin de inițiativă, care l-a dus la conflicte cu Marele Cartier General, condus de generalul Prezan. Un episod interesant din timpul războiului, cu implicații politice: apăruse zvonul că Averescu ar vrea să-l răstoarne pe rege și să preia puterea, de aceea, jignit de neîncrederea suveranilor, generalul și-a dat demisia. Peste câteva zile regina Maria  îl chema în audiență, declarând: „Ia-o înapoi! Îmi arde degetele”. Pentru activitatea din timpul Primului Război Mondial a primit drepturile, onorurile și avantajele materiale prevăzute de legea promulgată prin Decretul Regal nr. 1678/1927, iar pe 14 iunie 1930 i s-a conferit demnitatea onorifică de mareșal. Averescu a fost autorul a 12 opere despre chestiuni militare (inclusiv un volum de memorii de pe prima linie a frontului), membru de onoare al Academiei Române din iunie 1923 și decorat cu Ordinul Mihai Viteazul.

21 03 2023 IST 3

La 21 martie 1942,  la Cernăuţi, s-a stins din viaţă distinsa scriitoare ucraineană, Olga Kobyleanska, născută în 1863 în localitatea Gura Humorului din sudul Bucovinei. Opera de referinţă a Olgăi Kobyleanska – „Pământ” – se bazează pe fapte reale, care au avut loc în localitatea bucovineană Dimca, populată de români. În această localitate există Casa-muzeu „Olga Kobyleanska”. Povestirea „Pământ” a fost tradusă în limba română de Vasile Leviţchi. Olga Kobyleanska nu a fost încântată de instaurarea puterii sovietice în ţinutul bucovinean în 1940. Adresările, publicate în presa vremii din numele ei, au fost alcătuite de autorităţi, fără ştirea scriitoarei. Cernăuţiul a înveşnicit numele Olgăi Kobyleanska. Îi poartă numele Teatrul muzical-dramatic regional şi una dintre cele mai frumoase străzi din oraş. În prezent sunt editate operele complete ale scriitoarei în mai multe volume.

21 03 2023 IST 4

La 21 martie 2000 Papa Ioan Paul al II-lea  începe prima vizită oficială a unui pontif romano-catolic în Israel.  Ioan Paul al II-lea, născut Karol Józef Wojtyła (1920-2005) a fost al două sute șaizeci și patrulea papă al Bisericii Catolice și episcop al Romei  și primul papă de altă origine decât cea italiană de la papa Adrian al VI-lea, adică din 1522. În timpul călătoriei la Ierusalim vizitează așezământul „Yad Vashem” în memoria victimelor Holocaustului și se reculege la Zidul Plângerii. Este primul papă care a vizitat o sinagogă (în Roma) și o moschee (în Siria, la Moscheea Omeyyada din Damasc).

epa04225978 Pope Francis bows his head and touches the stones of the Western Wall, Judaism's holiest site, before placing a note into the crevices, in Jerusalem, Israel, 26 May 2014. Pope Francis prayed at the Western Wall, the only standing remnant of the platform that once housed the Jewish Temple, in the Old City of Jerusalem amid heavy security. He placed his hand on the ancient stones and puts a note to God, as per Jewish tradition, between the cracks. The Pope is on an official visit Israel.  EPA/JIM HOLLANDER  Dostawca: PAP/EPA.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий