Istoricul zilei: 23 aprilie

23 04 2021 LC IST 7

Anul 1564.  S-a născut dramaturgul şi poetul William Shakespeare, autor al pieselor de teatru „Furtuna”, „Visul unei nopţi de vară”, „A douăsprezecea noapte”, „Richard al III-lea”, „Henric al VIII-lea”, „Romeo şi Julieta”, „Hamlet” şi „Othello”.  William Shakespeare (1564-1616) a fost un dramaturg și poet englez, considerat cel mai mare scriitor al literaturii de limba engleză. El este adesea numit poet național al Angliei și „Poet din Avon” sau „Lebăda de pe Avon”. Lucrările sale au supraviețuit, incluzând și unele realizate în colaborare, opera sa fiind alcătuită din aproape 38 de piese de teatru, 154 de sonete, 2 lungi poeme narative, precum și alte multe poezii.

23 04 2021 LC IST 4

Anul 1887.  Este sfințită Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Catedrala Mitropolitană din Iaşi, cu hramul Sfânta Parascheva, Întâmpinarea Domnului şi Sfântul Mucenic Gheorghe, este biserica catedrală a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei,   una dintre cele șase catedrale mitropolitane ortodoxe din România.  Ideea înălțării unei biserici monumentale, la Iași, aparține domnitorului Mihail Sturdza și mitropolitului Veniamin Costache. Hrisovul domnesc din 8 august 1826, emis de Ioniță Sandu Sturdza, domn al Moldovei între 1822-1828, privind lucrările de proiectare și construire a noii biserici, este considerat a fi actul de naștere al Catedralei Mitropolitane. În anul 1880, mitropolitul Iosif Naniescu a pus a doua piatră de temelie și, cu sprijinul autorităților statului, lucrările s-au încheiat în anul 1887.  Pictura interioară a fost realizată de maestrul Gheorghe Tattarescu. Sfințirea Catedralei, la 23 aprilie 1887, a fost un eveniment național, la ceremonie luând parte regele Carol I și regina Elisabeta.

23 04 2021 LC IST 6

Anul 1975. Pe teritoriul Rezervaţiei istorico-culturale de stat Pecerska Lavra din Kiev a fost inaugurat Muzeul cărţii şi tiparului din Ucraina. În momentul de faţă muzeul dispune de 56 mii de exponate, inclusiv copii facsimile ale manuscriptelor din secolele XI-XV, originalele cărţilor vechi din secolele XVI-XVIII, originalele graficii de carte din secolul XX, clişee din lemn şi alamă ale gravurilor din secolele XVII-XIX. Sunt expuse cărţile tipărite ale vestiţilor activişti ai bisericii, culturii şi învăţământului din secolele XVII-XIX Petru Movilă, Innokenti  Ghizel, Lazar Baranovyci, Tuptalo (Dmitri Rostovski) etc.

23 04 2021 LC IST 5

La 23 aprilie  este sărbătorită Ziua Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor,   proclamată la cea de-a 28-a sesiune a Conferinței Generale a UNESCO, în 1995. Sărbătoarea are drept scop  recunoașterea puterii cărții în schimbarea spre bine a vieții și, totodată, susţinerea  autorilor de cărți. Anul acesta Ziua Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor se desfăşoară sub genericul „Cartea – fereastră în lume pe timpul pandemiei de COVID-19”.

La 23 aprilie la Organizaţia Naţiunilor Unite este marcată Ziua limbii engleze.  Aceasta a rezultat în urma unei inițiative, din 2010, a Departamentului de Informare Publică, care a stabilit date cu valoare simbolică sau istorică pentru celebrarea fiecărei din cele șase limbi oficiale ale organizației. Scopul zilelor lingvistice ale ONU este de a sărbători multilingvismul și diversitatea culturală, precum și promovarea utilizării egale a tuturor celor șase limbi oficiale în întreaga organizație.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий