Istoricul zilei: 24 aprilie

24 04 2021 LC IST 7

Anul 1184 î.e.n.  Grecii intră, potrivit legendei, în Troia, după ce au născocit un șiretlic – un gigantic cal de lemn, gol în interior (calul era animal sacru în Troia) şi care avea următoarea inscripție  „Grecii dedică această ofrandă Atenei pentru întoarcerea lor acasă”.  Acest şiretlic a fost născocit de  Ulise.  Calul a fost  construit de Epeius și pregătit de zeița Atena. Era făcut din lemn de corn luat dintr-o pădure sacră a lui Apollo. Fiind gol în interior, calul a fost umplut cu soldați, aflați sub comanda lui Ulise. Restul armatei a ars taberele și s-a îndreptat cu corăbiile spre Tenedos. Când troienii au descoperit că grecii au plecat, crezând că războiul s-a încheiat, s-au bucurat și au dus calul în cetate.  Soldații din cal au ieșit și au ucis gărzile.

24 04 2021 LC IST 4

Anul 1574.  Are loc Bătălia de la Jilişte, unde Ioan  Vodă cel Cumplit al Moldovei (1572 –1574), zdrobeşte oastea turco-munteană, venită pentru a-l instala domn pe Petru Şchiopul.

Ioan  Vodă cel Cumplit a fost domnul Moldovei din februarie 1572 până în iunie 1574. Era fiul lui Ștefăniță cu armeanca Serpega.

24 04 2021 LC IST 6

Anul 1800. Președintele american John Adams semnează un act prin care era alocată suma de 5000 dolari în vederea achiziționării de cărți „pentru uzul Congresului”. Astfel, s-au pus bazele Bibliotecii Congresului SUA.  Biblioteca Congresului  este, de fapt, biblioteca națională a Statelor Unite ale Americii. Ea dispune mai mult de 30 milioane de cărți și alte materiale tipărite în peste 470 de limbi, mai mult de 61 milioane de manuscrise, cele mai rare colecții de cărți din America de Nord, inclusiv forma nefinisată a  „Declaraţiei de Independenţă”, una din cele patru copii existente  în toată lumea a Bibliei lui Gutemberg,   peste 1 milion de ediții ale ziarelor din toată lumea din ultimele trei secole, peste 6.000 de benzi desenate, filme, 4,8 milioane de hărți, 2,7 milioane de înregistrări, peste 13,7 milioane de poze și imagini, inclusiv desene arhitecturale și piese de artă.

24 04 2021 LC IST 5

Anul 1918.  A fost semnat Tratatul de Pace de la Bucureşti  dintre România, pe de o parte, şi Germania, Bulgaria, Austro-Ungaria, Turcia, pe de altă parte. Pacea, înrobitoare pentru România, nu a fost niciodată ratificată de către regele Ferdinand, tratatul devenind nul. Conform Tratatului de Pace de la Bucureşti, România este nevoită să cedeze Dobrogea către Bulgaria, să accepte rectificări de frontieră în Carpaţi (cedând teritorii de 5 600 kilometri pătraţi  către Austro-Ungaria), să accepte instituirea unui monopol asupra petrolului românesc pentru 90 de ani, a comerţului cu cereale, a exploatării şi prelucrării lemnului, căilor ferate române, etc., către Germania. Tratatul de Pace de la Bucureşti nu a fost niciodată ratificat de Parlamentul României şi nu a fost promulgat de Regele României Ferdinand I, dispoziţiile sale nu au intrat în vigoare decât timp de şase luni.

La 24 aprilie este marcată Ziua mondială a protecţiei animalelor de laborator, stabilită în 1979.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий