Istoricul zilei – 3 noiembrie: evenimente și personalități

3 11 IST 1

La 3 noiembrie 1883,  în Spania, arhitectul modernist, Antonio Gaudí, primeşte aprobarea de a continua construcţia catedralei barceloneze Sagrada Familia. Sagrada Família (Sfânta Familie) este o uriașă biserică din capitala Cataloniei, Barcelona (în nord-estul Spaniei). Imensa clădire este încă neterminată, deși se lucrează la ea din 1882. Proiectul original al bisericii Sagrada Familia a fost făcut de arhitectul Antonio Gaudi, care a lucrat la el peste 40 de ani, ultimii săi 15 ani din viață fiind dedicați în exclusivitate acestuia. Estimările inițiale, bazate pe tehnicile de construcție ale începutului secolului 20, preconizau un termen de câteva sute de ani pentru terminarea construcției.  În prezent termenul estimat este anul 2026.

La 3 noiembrie 1900 a decedat Eufrosina Popescu, renumită actriţă şi cântăreaţă română. Pe scenele teatrelor muzicale din Veneţia, Florenţa, Milano, Nisa şi Paris a evoluat sub pseudonimul Marcolini. Eufrosina Vlasto s-a născut pe 20 octombrie 1821, la Bucureşti, în casa boierului Vlasto şi a soţiei sale, Maria. Demonstrând aptitudini pentru cântec, dans şi recitare, în 1834  Eufrosina Vlasto devine elevă a Şcolii de muzică vocală, declamaţie şi literatură a Filarmonicii din Bucureşti, prima de acest gen din Ţara Românească. La 16 ani se căsătoreşte cu Theodor Popescu, aghiotant al voievodului Alexandru Ghica, dar după numai câţiva ani de căsnicie rămâne văduvă. Îndepărtându-se pentru o scurtă perioadă de teatru, doamna Popescu îşi va continua studiile muzicale la Viena şi Paris. Adoptând numele de Marcolini (după cel al primului soţ al mamei, Mărculescu), obţine succes după succes pe scenele lirice din Italia şi Franţa. După aproape două decenii de carieră muzicală, care au făcut-o cunoscută în Europa, artista revine în ţară, pentru a se dedica artei dramatice. Şi timp de alte trei decenii, Eufrosina Popescu va fi cea mai apreciată actriţă din teatrul românesc.

Eufrosina Popescu a creat roluri din dramaturgia românească – în spectacolele după piesele lui Vasile Alecsandri, V.A. Urechia, Gheorghe Sion, Alexandru Macedonski, precum  și după  piese aparținând repertoriului universal. Eufrosina Popescu a făcut parte din diferite asociații actoricești. Cariera ei a stat sub semnul premierelor.

La 3 noiembrie 1900  Eufrosina Vlasto Marcolini Popescu a părăsit definitiv scena vieţii, pentru a rămâne în memorie drept una dintre cele mai proeminente figuri feminine ale teatrului românesc. Ea a refuzat improvizaţia în orice domeniu. Era modestă, sobră, condamna grandomania, fiind adepta nobleţei spirituale. Nu şi-a dorit doliu la poartă, nici paradă la înmormântare. A cerut să fie dusă la cimitir seara, cât mai discret cu putinţă. Mormântul ei, aflat la Cimitirul Bellu, este simplu, aşa cum l-a dorit artista.

3 11 IST 2

La 3 noiembrie 1928  inventatorul Anastase Dagomir, creator al cabinei catapultate, înregistrează, în Franţa, cererea de brevet pentru această  invenţie.   Anastase Dragomir (1896-1966) a fost un inventator român din domeniul aviaţiei, este renumit pentru invenția unei versiuni timpurii a unui scaun ejectabil, de care a beneficiat împreună cu un alt inventator român, Tănase Dobrescu. Invenția consta dintr-o așa numită celulă parașutată, un scaun detașabil și ejectabil vertical (prevăzut cu două paraşute) dintr-o aeronavă sau din orice tip de vehicul, conceput a fi folosit doar în cazuri de urgență, și care reprezenta o versiune timpurie, dar suficient de sofisticată, a actualelor scaune ejectabile. Modelul conceput de Dragomir și Dobrescu a fost testat cu succes la data de 25 august 1929 pe aeroportul Paris – Orly din Franţa şi ulterior, în octombrie 1929 , pe Aeroportul Băneasa , lângă Bucureşti.

3 11 IST 3

La 3 noiembrie 1936,  Franklin Delano Roosevelt este reales președinte al Statele Unite ale Americii.  Franklin Delano Roosevelt (1882-1945) a fost cel de-al treizeci şi doilea preşedinte al SUA (1932-1945).   S-a remarcat ca fiind una dintre principalele figuri politice ale secolului XX pe plan național cât și internațional, care a contribuit esențial la depășirea crizei economice mondiale și la înfrângerea Germaniei naziste   în perioada celui de al Doilea Război Mondial. De asemenea, este singurul preşedinte din istoria Statelor Unite care a fost instituit în funcție pentru patru mandate  consecutiv. Franklin Delano Roosevelt este văzut de mulți ca fiind unul dintre cei mai mari președinți ai istoriei americane. Roosevelt a ajutat americanii să se recupereze și să revină la Marea Depresiune, să restaureze credința în economia americană și să conducă în timpul cel mai sângeros conflict din istoria lumii.

3 11 IST 4

La 3 noiembrie 1941, în Kievul ocupat de trupele hitleriste a fost aruncată în aer Catedrala Adormirii Maicii Domnului de la Lavra Pecerska. După cum afirmau istoricii sovietici, catedrala a fost distrusă de ocupanţii nazişti. În prezent există o altă versiune. Catedrala a fost minată şi aruncată în aer de către echipă de genişti sovietici.  Principalul locaş de închinare de pe teritoriul Lavrei Pecerska a fost reconstruit în primii ani de independenţă a Ucrainei.

3 11 IST 5

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий