Istoricul zilei – 8 septembrie: evenimente și personalități

8 09 IST 3

La 8 septembrie 70 s-a încheiat asediul Ierusalimului, început la  14 aprilie – parte din Războaiele Iudaico-Romane. În luna august a anului 70 d.Hr. legionarii romani și-au înălțat drapelele în zona sacră a evreilor și au adus jertfe în fața lor. Deși jumătate de Ierusalim se află în mâinile dușmanului, deși – asemenea unor semne prevestitoare de rău – din Templul arzând se ridică sumbre coloane de fum, zeloții nu se predau. Ioan din Ghisala scapă, cu o ceată mai mare, din zona Templului în Orașul de Sus de pe colina vestică. Alții se refugiază în palatul lui Irod, cel cu turnuri puternice. Încă o dată Titus trebuie să introducă în luptă geniștii, artileria, mașinăriile-berbece, toată strălucita sa tehnică de asediu. În septembrie sunt trecute și aceste ziduri, cucerite ultimele bastioane; rezistența este înfrântă definitiv. Pierderile umane ale iudeilor sunt inimaginabil de mari. În timpul asediului s-au aflat în cetate, conform datelor lui Tacit, 600 000 de oameni. Josephus notează ca număr al prizonierilor, fără a socoti și crucificații și spintecații, 97.000 și adaugă că pe o singură poartă iudeii au scos într-un interval de trei luni 115.800 de cadavre.

8 09 IST 1

La 8 septembrie 1504 a fost dezvelită la Florența (Italia) sculptura realizată de Michelangelo Buonarroti – David, care îl înfățișează pe eroul biblic David.  David este o sculptură, capodoperă a Renaşterii, creată între 1501 şi 1504 de artistul italian Michelangelo. Statuia a fost realizată dintr-un bloc de marmură albă de Carrara, abandonată după eşecul altor sculptori. Michelangelo l-a reprezentat pe David cu praştia în mână, chiar înainte de lupta cu Goliat. Iniţial plasat în faţa clădirii Palazzo Vecchio, în Piazza della Signoria, originalul se află, din 1873, expus la Galleria dell’Accademia din Florenţa pentru a fi ferită de intemperii şi acte de vandalism. O replică a statuii a fost amplasată în 1910 în Piazza della Signoria.

FLORENCE, ITALY - MAY 02: The David statue by italian rinascimental artist Michelangelo Buonarroti during the presentation of the celebrations for the 140th anniversary of the placement from Piazza della Signoria to the Gallerie dall'Accademia on May 02, 2022 in Florence, Italy. (Photo by Roberto Serra - Iguana Press/Getty Images)

La 8 septembrie 1907 a încetat din viaţă Iosif Vulcan, poet, prozator şi dramaturg, coordonator al revistelor „Familia” şi „Şezătoarea”. Iosif Vulcan (1841-1907) a fost membru al Academiei Române. În februarie 1866, Iosif Vulcan a primit la sediul redacției revistei „Familia” de la un „privatist” de la Gimnaziul din Cernăuţi, o scrisoare însoțită de o poezie, „De-aș avea”, semnată Mihai Eminovici. Este încântat de poezia primită, permițându-și însă o modificare, și anume, romanizarea numelui tânărului poet, transformându-l din Eminovici în Eminescu. Din acest motiv, Iosif Vulcan este considerat „nașul literar” al celui mai mare poet român.

La 8 septembrie 1926 a încetat din viaţă Vasile Bogrea, filolog şi lingvist, specialist în limbile clasice. A pus împreună cu Sextil Puşcariu, bazele Muzeului Limbii Române. A fost membru corespondent al Academiei Române. Vasile Bogrea s-a născut 26 septembrie 1881, în localitatea Târnauca de lângă Herţa. În prezent Şcoala de la Târnauca îi poartă numele. În faşa acestei instituţii de învăţământ a fost ridicat bustul poetului.  Vasile Bogrea a scris aproape 300 de studii și articole referitoare la istoria limbii, lexicologie, etimologie, toponimie și antroponimie. Umanist de o vastă erudiție, a avut o pregătire temeinică și o vocație certă pentru filologia clasică. A fost, de asemenea, poet și traducător. Ca și istoric literar, a abordat istoria mai degrabă din perspectiva literaturilor clasice și a cercetărilor cărților populare, punând accentul și pe studiul folclorului și al literaturi românești vechi. A considerat că știința și învățământul sunt într-o strânsă legătură cu istoria, cultura și existența națională.

8 09 IST 4

La 8 septembrie 2004, la Bucureşti a trecut la cele veşnice Dan Spătaru, unul dintre cei mai populari interpreţi de  muzică uşoară din România, îndrăgit de românii de pretutindeni. La apusul vieţii sale, Dan Spătaru a cântat şi pentru românii nord-bucovineni pe scena Filarmonicii din Cernăuţi.

Dan George Spătaru, născut la 2 octombrie 1939 în localitatea Aliman, lângă Constanţa, a fost unul dintre cei mai prolifici cântăreți români de muzică ușoară. Marele succes i-au asigurat cântecele sale de neuitat „Ţărăncuţă, ţărăncuţă”, „Nici o lacrimă”, „Nu-ţi şade bine când plângi”, „Nu m-am gândit la despărţire”, „Oare, oare”, „Îţi pare rău”, „În rândul patru”, „Drumurile noastre”. Ilustrului cântăreţ român îi aparţine şi un rezultat  trecut în Cartea Recordurilor. În 1967, participând la un festival internaţional în Cuba, el a fost aplaudat timp de 16 minute şi 19 secunde de 7 mii de spectatori.

Dragostea pentru muzică a moștenit-o din familie.  Tatăl său cântase la vioară. Talentul lui Dan Spătaru a fost descoperit de Camelia Dăscălescu, care i-a şi dat lecţii de muzică.  Odată, la o terasă l-a întâlnit  pe compozitorul Temistocle Popa, care i-a compus aproape toate șlagărele. Primul mare succes i-a adus cântecul  „Măicuța mea»  de Temistocle Popa.

Dan Spătaru, mai numit Alain Delon al României, aşa cum apare în filmul muzical româno-rus „Cântecele Marii” din 1971, a vrăjit inimile multor doamne şi domnişoare cu acea inflexiune inconfundabilă a vocii. Vorbind bine limba rusă şi având un succes fulminat pe teritoriul ex-sovietic, unde concerta în majoritatea provinciilor, Dan se îndrăgosteşte de actriţa Natalia Fateeva, un sex-simbol al cinematografiei ruse. S-au cunoscut la filmările pentru „Cântecele Marii”, iar ea la rândul ei a fost fermecată de Dan, chiar dacă era căsătorită cu un erou fizician-cosmonaut al URSS. Acesta din urmă, din gelozie, a venit chiar să-l ameninţe cu pistolul, iar ea ar fi fost la un pas să divorţeze pentru Dan.

În anul 1972 Dan Spătaru o cunoaște pe viitoarea sa soție, Sida, la „Teatrul Fantasio” din Constanţa prin intermediul marelui actor de comedie Jean Constantin. S-au căsătorit în anul 1974 și au avut un copil, Dana. După mărturiile soției sale, Sida, Dan Spătaru a fost „familist convins” și „un model de tătic”.

Dan Spătaru a creat melodii celebre cu valoare de simbol: marea, pescăruşii, chitarele, podgoria dobrogeană, şcolarii, fanfara, dragostea, Dunărea, despărţirea şi apoi uitarea… A descris poate cel mai bine esenţialitatea românească, acest univers afectiv, un element ce dărâma orice zid dintre public şi scenă. Se alătură astfel unei generaţii europene de artişti, lângă Adamo şi Gianni Morandi. Ca interpret, compozitor şi autor al versurilor, Dan Spătaru compunea aproape în totalitate melodii uşor de fredonat, ce repede deveneau hit-uri.

Repertoriul lui Dan Spătaru constituie posteritatea-simbol a cântecului magic, ce conţine în el basmul copilăriei, începând de la mamă, şi continuând cu mitul Cosânzenei şi al Zburătorului, sub formă de basm muzical.

Dan Spătaru s-a stins în urma unui infarct în dimineața de 8 septembrie 2004. Peste zece mii de oameni au fost prezenți la înmormântarea sa. Doru Spătaru, vărul lui Dan Spătaru, a mărturisit apoi într-un interviu că, înainte cu o zi, 7 septembrie, Dan Spătaru a dorit să meargă prin tot Bucureștiul, prin zonele în care avusese concerte, presimțindu-și moartea. Cineva a spus pe bună dreptate că fără Dan Spătaru timpul pare să aibă ipoteze ilogice.

8 09 IST 5

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий