Iurie Levcic: „Vom susţine concerte de binefacere în România”

6 05 2022 L 3

Afirmaţia anticilor: atunci când vorbesc armele muzele tac, nu corespunde timpurilor de astăzi. La război există un front la fel de important – cel al lucrătorilor culturii. De fapt, lucrătorii culturii acţionează umăr la umăr cu voluntarii, oamenii de binefacere. Chiar din primele zile ale invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, sediul Centrului Bucovinean de Artă din Cernăuţi, unde funcţionează şi Şcoala Populară de Artă şi Civilizaţie Românească „Ciprian Porumbescu”, unde anterior s-au desfăşurat festivaluri şi concursuri, au avut loc atâtea concerte, s-a transformat într-un „centru umanitar”. Sala de concerte şi alte săli pentru activitate artistică au fost reamenajate pentru cazarea refugiaţilor.

– Am început de la zero, am avut nevoie de paturi şi lenjerie de pat, de frigider şi maşină de spălat, trebuia să organizăm masa pentru persoanele cazate, relatează Iurie Levcic, directorul Centrului Bucovinean de Artă, preşedintele Comisiei Cultură şi Culte a Consiliului Raional Cernăuţi. Ne-au sărit în ajutor prietenii şi partenerii din România. Ei m-au sunat imediat, m-au întrebat de ce avem nevoie. Şi au început  să sosească ajutoarele umanitare. A fost nevoie chiar de lenjerie de corp şi haine. La Centrul nostru au fost repartizate nişte tinere de la un cămin din Irpen, care au fost nevoite să se ascundă de tirurile de foc ale inamicului în toiul nopţii. Apoi au fost evacuate la Cernăuţi şi nici n-au dovedit să-şi ia ceva haine.

– Am primit un ajutor considerabil din partea Primăriei Ardud: medicamente, motorină, generatoare, continuă domnul Iurie Levcic. Ajutorul umanitar primit a fost distribuit la Vancicăuţi şi Horbova, iar un lot de medicamente – Spitalului clinic regional. Ne-a ajutat şi ne ajută Consiliul Judeţean Iaşi, Societatea „Sfinţii Constantin şi Elena” din Siret, Asociaţia de caritate „Rădăuţiul civic”, care ne asigură cu transport. Am distribuit un ajutor din Belgia, expediat de unii locuitori din Pătrăuţi, care lucrează acolo. Am înaintat proiecte de caritate pentru a fi realizate cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

În această perioadă directorului Centrului Bucovinean de Artă, Iurie Levcic, i s-a conferit titlul de Lucrător emerit al artelor pentru contribuţia sa la dezvoltarea artelor din Ucraina, România şi Moldova. Deşi războiul a făcut schimbări esenţiale în activitatea artistică a Centrului, ea n-a fost suspendată complet.

– Zilele acestea, la Bistriţa a avut loc concertul de caritate „Solidari cu refugiaţii din Ucraina”. Din partea Centrului nostru au participat Anastasia Opaeţ şi Ana Maria Calancea. Elevii de la Şcoala Populară de Artă şi Civilizaţie Românească „Ciprian Porumbescu” vor susţine concerte de caritate în România. De asemenea, intenţionăm să participăm la Festivalul de Muzică Populară „Valeria Peter Predescu” din Bistriţa. Chiar şi în aceste condiţii nu vrem să întrerupem firul tradiţiei şi planificăm să desfăşurăm ediţia a 21-a a Festivalului „În grădina cu flori multe” nu la Cernăuţi, ci la Suceava, din considerente că la el participă şi colective din România, a conchis Iurie Levciuc.

6 05 2022 L 1

6 05 2022 L 2

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий