Jens Stoltenberg: „Toți aliații au convenit ca Ucraina să devină membru al NATO”

NATO Secretary General Jens Stoltenberg, center left, speaks with Ukraine's President Volodymyr Zelenskyy, right, on arrival prior to a meeting of NATO defense ministers at NATO headquarters in Brussels, Wednesday, Oct. 11, 2023. (AP Photo/Virginia Mayo)

Această declarație a fost făcută miercuri, 11 octombrie, la Bruxelles, de Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în timpul reuniunii  Grupului de contact „Ramstein” privind apărarea Ucrainei. Potrivit lui Stoltenberg, Forțele Armate Ucrainene au depășit toate așteptările și au recucerit 50 la sută din teritoriul care a fost confiscat de Rusia începând cu luna februarie a anului trecut. El a adăugat că Rusia a devenit mult mai slabă din punct de vedere militar, economic și izolată din punct de vedere politic, dar nu există niciun semn că președintele rus a renunțat la ambițiile sale. Dimpotrivă, Rusia și-a intensificat atacurile asupra infrastructurii naționale critice și se pregătește din nou să folosească iarna ca armă de război.

„Trebuie să ne ridicăm și noi miza și să asigurăm un flux suplimentar de arme și muniții pentru Ucraina. Cu cât Ucraina este mai puternică pe câmpul de luptă, cu atât mai puternică va fi poziția sa la masa negocierilor. Trebuie să facem totul pentru ca istoria să nu se repete, așa că toți aliații au fost de acord ca Ucraina să devină membru al NATO”, a declarat Stoltenberg.

El a explicat că la summit-ul NATO de la Vilnius, în primul rând, a fost eliminată necesitatea unui plan de acțiune privind calitatea de membru și a fost introdus un program pentru realizarea interoperabilității depline a Forțelor Armate Ucrainene cu cele ale Alianței.

„În plus, Consiliul NATO-Ucraina înseamnă că ne așezăm la aceeași masă ca egali. Lupta ta, Volodymyr, este lupta noastră. Securitatea ta este securitatea noastră, valorile tale sunt valorile noastre”, a declarat secretarul general al NATO.

În cadrul conferințe de presă susținute înainte de începerea reuniunii miniștrilor Apărării din cadrul NATO în formatul „Ramstein”, Stoltenberg a declarat că aliații se reunesc pentru a mobiliza mai mult sprijin pentru Ucraina.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий